Festivāla "Dizains. Nākotne 2011" ietvaros Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 17. oktobra līdz 6. novembrim būs skatāma 3. Rīgas starptautiskā jauno dizaineru biennāle ar devīzi "Dizains visiem un katram".

Dizains kalpo cilvēkam – sociālai integrācijai, vienlīdzībai, iespējai piedalīties. Labs dizains – tā ir piemērota vide, ikdienas priekšmeti, pakalpojumi, kultūras un informācijas pieejamība – viss, kas domāts un radīts cilvēkam. Tam jābūt pieejamam, ērtam un saprotamam ikvienam sabiedrības loceklim. Vienota, novatoriska pieeja, radoša ētisku jautājumu risināšana ir vienlīdz svarīga dizaineriem un politiķiem, arhitektiem un uzņēmējiem, ierēdņiem vai inženieriem. Dizains ir līdzeklis, kā veidot dzīves telpu kvalitatīvāku katram no mums.

Biennāles mērķis ir mudināt jaunos un topošos radošās industrijas pārstāvjus domāt plašākā skatījumā, sniegt iespēju dibināt profesionālus kontaktus, iepazīt atšķirīgu redzējumu līdzīgu jautājumu risināšanā. Rezultātā izstādes dalībniekiem ir iespēja izvērtēt savu sniegumu, savas skolas un savas valsts atbildi uz pasaules izaicinājumiem, dibināt jaunus kontaktus, izveidot domubiedru grupas, pulcējot tajās dažādu valstu pārstāvjus.

3. Rīgas starptautiskās jauno dizaineru biennāles ietvaros iespējams iepazīties ar Sentetjēnas Mākslas un dizaina skolas (Ecole supérieure d’art & design de Saint-Etienne (ESADSE); Francija) absolvējušo dizaineru darbiem, kas saistīti ar Sentetjēnas – UNESCO dizaina radošās pilsētas attīstību.

Biennālē jaunie dizaineri tiek aicināti domāt ne tikai par dizaina estētiskajām kvalitātēm, bet arī ētiskajiem aspektiem, rosināt sarunu starp produktu radītāju, ražotāju un patērētāju, veicināt izpratni un sekmēt tādu produktu, pakalpojumu un dzīves telpas vajadzību nodrošināšanu, kādas Eiropas pilsoņiem ir nepieciešamas 21. gadsimtā.

Festivāls „Dizains.Nākotne 2011” notiek no 1. līdz 31. oktobrim Rīgā, Cēsīs, Valmierā un Ventspilī. Festivāla programmu veido mūsdienu latviešu dizaineru darbu ekspozīcijas, ārvalstu dizaina izstādes, lekcijas un radošās darbnīcas, 3. Rīgas starptautiskā jauno dizaineru biennāle.

Festivāls „Dizains.Nākotne” ir kļuvis par nozīmīgu notikumu Rīgas un Latvijas kultūras dzīvē. Pasākuma mērķis ir dizaina popularizēšana un Latvijas dizaina iekļaušanās starptautiskajā apritē. „Šobrīd, vērojot festivāla izaugsmi septiņu gadu griezumā, varam atzīt, ka izaugusi jaunu, radošu un spēcīgu Latvijas dizaineru paaudze, kura visai ambiciozi sevi piesaka pasaules dizaina arēnā,” stāsta Inese Pētersone, festivāla un biennāles kuratore.

Festivāla rīkotājs ir Dizaina informācijas centrs (DIC), kura darbības mērķis ir veidot Rīgu kā Baltijas reģiona dizaina centru un skaidrot dizaina lomu ikdienas dzīvē.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv