Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Policija atsavina šaubīgas zīmolu smaržas un apavus 25 000 latu vērtībā

© Valsts policija

Nepatīkamu pārsteigumu dzimšanas dienā kādam likumpārkāpējam sarūpēja Valsts policijas darbinieki, atsavinot aptuveni 15 litrus dažādu zīmolu smaržas un apavus, ko 1987. gadā dzimušais vīrietis bija iecerējis realizēt interneta vidē.

Speciāli izveidoto mājas lapu, kurā bija iespējams iegādāties dažādu brendu smaržas, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas darbinieki fiksēja interneta monitoringa rezultātā, nra.lv informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte.

Konkrētā mājas lapa darbojusies trīs mēnešus un kā preču avotu pats vīrietis min Rīgas Centrāltirgu. Policijas darbinieki pieļauj iespēju, ka smaržu izcelsme meklējama Apvienotajos Arābu Emirātos, kā tas bijis iepriekš līdzīgos gadījumos. Apavus vīrietis mēģināja realizēt dažādos interneta sludinājumu portālos.

Vīrietis Rīgā, Valdemāra ielā īrēja ofisa telpas, kurās klienti varēja saņemt savas pasūtītās preces. Tur policija atsavināja 400, visticamāk, viltotas vienības - 320 smaržu vienības (37 dažādu zīmolu smaržas) un 80 vīriešu apavu pārus (Dolce&Gabbana, Nike, Gucci, Fendi un Bikkembergs zīmoli).

Vīrietis pārdeva divu veidu tilpumu smaržas – 20 ml smaržas par 5 latiem, savukārt, 100ml smaržas par 20 latiem.

Kopējā oriģinālo smaržu un apavu vērtība jeb iespējamie preču zīmju īpašnieku zaudējumi lēšami 25 000 latu vērtībā. Atsavinātās preces nodotas ekspertīzei.

Par šo gadījumu uzsākta administratīvā lietvedība pēc APK 16617. panta par preču zīmes, preču vai pakalpojumu citas atšķirības zīmes vai dizainparauga nelikumīgu izmantošanu, zīmes viltošanu vai viltotas zīmes izmantošanu vai izplatīšanu. Piemērojamais sods šī panta ietvaros ir naudas sods - fiziskajām personām no divsimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām no tūkstoš līdz desmittūkstoš latiem, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīku vai pārkāpuma priekšmetu.

Ja pēc ekspertīzes preču zīmju īpašnieki uzskatīs, ka tiem nodarīts būtisks kaitējums, iespējams uzsākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 206. panta.