Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Latvijā atraistais poliomielīta vīruss nevar izraisīt saslimšanu

Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālās polioreferences laboratorijas Helsinkos ir saņemta ziņa, ka Rīgas notekūdeņos atrastais poliomielīta vīruss nav savvaļas vīruss, nra.lv uzzināja Latvijas Infektoloģijas centrā.

Konstatēts, ka izdalītajā paraugā ir poliovīruss, ko satur vakcīna. LIC epidemioloģe Irina Lucenko norāda: „Protams, tā ir labākā ziņa no iespējamām. Poliovīrusa štamms, ko satur vakcīna nav draudīgs – tas nozīmē, „vaininieks” jeb polovīrusa avots nav ar poliomielītu slims cilvēks, bet tas ir bijis cilvēks, kurš nesen saņēmis vakcīnu, iedzerot to.

Orālā poliomielīta vakcīna (OPV) satur dzīvus poliomielīta vīrusus, kuri atšķirās no tā saucamā "savvaļas" ar to, ka nevar izraisīt saslimšanu, tieši tādēļ to izmanto cilvēku vakcinācijai. Šī vakcīna Latvija netiek lietota kopš 2007. gada, tomēr citās pasaules valstīs, galvenokārt, ārpus Eiropas, šo vakcīnu pielieto ļoti plaši. Šīs vakcīnas vīruss, iekļūstot cilvēka organismā caur muti, pēc kāda laika izdalās ar fekālijām un tādā veidā nonāk notekūdeņos. Līdz ar to, pastāv varbūtība, ka konkrētais gadījums Rīgā ir saistīts ar kādu ceļotāju, kurš nesen pirms ceļojuma saņēmis minētās OPV devu.

Lai gan ir saņemta atbilde par poliovīrusa izcelsmi, tomēr piesardzība ir jāievēro gan valsts mērogā, gan ikvienam sabiedrības loceklim, norāda LIC.

Epidemiologi turpinās pastiprinātu notekūdeņu monitoringu, tiek aktualizēti jautājumi par imunizāciju pret poliomielītu, un pastiprināta uzraudzība par akūtās šļauganās paralīzes sindromu.

Irina Lucenko pastāstīja, ka epidemioloģisko datu analīze liecina par to, ka astoņu mēnešu laikā šogad savlaicīgi pirmo poti pret poliomielītu saņēmuši tikai 80,7% zīdaiņu. Speciālisti uzskata, ka vakcinācijas aptvere ir nepietiekama. Līdz ar to šai infekcijai ir lielākas iespējas izplatīties un apdraudēt bērnu veselību, pat dzīvību. Lai gan tā ir vecāku atbildība potēt bērnu vai nepotēt pret poliomielītu, tomēr speciālisti iesaka rūpīgāk vērtēt iemeslus, kādēļ viņi atsakās vakcinēt bērnu un ar šo lēmumu saistītos riskus.