Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Latvijas Radio vadītājs Dzintris Kolāts iesniedzis atlūgumu [papildināta]

© F64 Photo Agency

Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts šodien Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) iesniedzies atlūgumu, ziņo Latvijas Radio Ziņu dienests.

Kolātam pēdējā darba diena būs 11. novembris. Intervijā Latvijas Radio viņš norādīja, ka vairāki cilvēki no radio darbinieku vidus būtu "cienīgi, varētu un spētu uzupurēties, un aizpildīt šo vietu", tomēr konkrētus uzvārdus nosaukt atturējās.

NEPLP vadītājs Ābrams Kleckins Kolāta atlūgumu vēl nav pieņēmis, viņš cer, ka ilggadējais Latvijas Radio vadītājs savu viedokli mainīs.

nra.lv jau ziņoja, ka Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts apsver iespēju kļūt par Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta vadītāju, aizstājot šajā amatā Mareku Gailīti, kurš septembra beigās iesniedza atlūgumu.

Viņš norādīja, ka radio ir daudz jautājumu, kas steidzami jārisina, tostarp sabiedriskā medija nākamā gada budžets un sabiedriskais pasūtījums.

NEPLP pārstāvis Sergejs Kārītis aģentūrai BNS norādīja, ka padome ņems vērā Kolāta ieteikumu, kurš varētu pildīt ģenerāldirektora pienākumus. Visticamāk, tas varētu būt kāds no kanāla direktoriem, finanšu direktors vai jurists. Viņaprāt, reālākais laiks, kad LR varētu ievēlēt jaunu ģenerāldirektoru, ir nākamā gada marts, jo konkursu sludināšot jaunais NEPLP sastāvs.

"Tas būs jaunās padomes uzdevums numur viens – atrast Latvijas Radio jaunu vadītāju. Tas nebūtu prāta darbs izstrādāt kritērijus radio vadītājam, jo jaunajai padomei var būt citi viedokļi," sacīja NEPLP pārstāvis.

Kolāts ir saņēmis uzaicinājumu pāriet darbā uz Latvijas Televīziju un vadīt Ziņu dienestu. Šajā amatā pēc Mareka Gailīša aiziešanas viņu uzaicināja televīzijas žurnālisti. Daļēji aiziešanas iemesls ir atalgojums, kas sabiedriskās televīzijas Ziņu dienesta vadītājam esot lielāks nekā radio ģenerāldirektoram.

Trešdien LR ģenerāldirektors Kolāts aģentūrai BNS atzina, ka būs gandarīts, ja viņa aiziešana no radio būs signāls, ka ir jādomā par atalgojumu radio darbiniekiem.

Kolāts pieļauj, ka darbu televīzijā varētu sākt jau decembra sākumā.

"Televīzijas Ziņu dienestam ir labs potenciāls un, ja es tur varēšu iedot jaunu impulsu un motivēt tālākam darbam, nākt klajā ar idejām, ko varētu ieviest un piesaistīt skatītāju. Esam sarunājuši satikties ar žurnālistiem, gribētu zināt, ko vēlas paši cilvēki," sacīja Kolāts.

Vienlaikus viņš neslēpa, ka viņam mājās pašlaik nav televizora.

Kolāts uzskata, ka jaunais LR ģenerāldirektors būtu jāieceļ jaunā sastāva NEPLP. Bet līdz tam laikam no radio kolektīva būtu jāizvirza vietas izpildītājs. Tam noteikti būtu jādod iespējas aizstāvēt lielāku finansējumu radio.

"Domāju, ka pašlaik tas būtu jādabū no uzņēmuma iekšienes. Man šķiet, ka radio finanšu situācija ir pietiekami stabila, tiesa, aktuāls ir atalgojuma jautājums. Varētu teikt tā – lai tā mana aiziešana no radio būtu zīme, ka šajā ziņā nav kaut kas kārtībā, ka vadītājs var aiziet uz departamenta vadītāja vietu ar lielāku algu. Lai tā būtu kā zīme, ka kaut kas tur ir jādara," viņš atkārtoja.

Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Edgars Kots apliecināja, ka trešdien no Kolāta saņēmis īsziņu par atlūgumu. Šonedēļ esot iecerēta Kolāta tikšanās ar televīzijas žurnālistiem. "Pagaidām nevaru apsteigt laiku, jo par konkrētām darba tiesiskām attiecībām mums saruna vēl nav bijusi," viņš teica.

Jau vēstīts, ka esošās NEPLP mandāts ir pagarināts līdz 1.februārim. Pašlaik padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.