Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bērziņš izvērtēs krievu mediju aicinājumu ņemt "Saskaņas centru" valdībā

© chas.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš gan apvienības "Saskaņas centrs" (SC), gan krievu valodā iznākošo un raidošo mediju aicinājumu izvērtēs pēc atgriešanās no vizītes Briselē, aģentūrai BNS norādīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

"Prezidents savu viedokli paudīs pēc atgriešanās Latvijā un iepazīšanās ar saņemtajiem argumentiem," teica prezidenta pārstāve.

Preses dienestā aģentūra BNS noskaidroja, ka trešdienas rītā kancelejā saņemtas jau 1577 vēstules.

SC līderis Nils Ušakovs otrdien internetā publicēja aicinājumu Latvijas iedzīvotājiem parakstīt vēstuli prezidentam Andrim Bērziņam, atbalstot koalīciju ar SC. Savukārt krievu mediji aicina Bērziņu pārtraukt etnisko diskrimināciju, valdības opozīcijā atstājot SC, bet koalīcijā iesaistot Nacionālo apvienību (NA).

SC gan norobežojas no krievu mediju aicinājuma Valsts prezidentam. SC līdera Nila Ušakova pārstāve Anna Kononova aģentūrai BNS uzsvēra, ka apvienība aicina sūtīt vēstules prezidentam, bet par avīžu aicinājumu ir jājautā mediju pārstāvjiem. Savukārt Ušakovs savā "Twitter" kontā norāda, ka ir vēl piecas dienas, lai pārliecinātu Valsts prezidentu par koalīciju bez NA un ar SC.

Visos krievu valodā iznākošajos laikrakstos trešdienas rītā publicēts aicinājums "Nē – etniskajai diskriminācijai!", tāpat aicinājumam bez "Telegraf", "Vesti Segodņa", "Čas" pievienojies Pirmais Baltijas kanāls, radio "Baltkom", "MixFM" un portāls "mixnews.lv".

Krievu valodā iznākošie un raidošie mediji norāda, ka 260 tūkstoši cilvēku nobalsoja par "Saskaņas centru" un absolūtais vairākums krievvalodīgo pilsoņu atbalstīja tieši šādu apvienošanos, taču tagad tiek darīts viss, lai atstātu vēlēšanu uzvarētājus opozīcijā, neskatoties uz visiem drosmīgajiem soļiem, ko spēris "Saskaņas centrs", kompromisus meklējot.

Tāpat tiek uzdots jautājums, kāpēc tas notiek un kā tas ir iespējams.

"Kāpēc tā vietā valdībā aicina atklātus ekstrēmistus no apvienības ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", kas var nosaukt lielu daļu Latvijas iedzīvotāju par nelikumīgiem kolonistiem? Šo jautājumu mums uzdod mūsu skatītāji, klausītāji, lasītāji. Tāpēc mēs vēršamies pie Latvijas prezidenta Andra Bērziņa: pārtrauciet etnisko diskrimināciju! Esiet drosmīgs un parādiet, ka visiem Latvijas pilsoņiem ir vienādas tiesības! Vai arī pasakiet tieši, ka tiem, kas runā krievu valodā, nav vietas valdībā un politikā! Esat vismaz atklāts!"

Jau vēstīts, ka Bērziņš trešdien uzturas vizītē Briselē.