Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Par ministru portfeļiem cer vienoties līdz piektdienas rītam

© F64 Photo Agency

Partijas par konkrētām atbildības jomām nākamajā valdībā plāno vienoties līdz piektdienas rītam, savukārt valdību varētu izveidot līdz nākamajai trešdienai vai ceturtdienai, to pēc triju partiju tikšanās trešdien pavēstīja jaunās koalīcijas virzītais premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

"Partijām konkrētas atbildības jomas ir jānosaka līdz piektdienas rītam, lai potenciālie ministri varētu iesaistīties valdības deklarācijas izstrādē," sacīja Dombrovskis.

Viņš atzina, ka ir indikācijas par atbildības jomām, ko katra partija vēlētos uzņemties, par atsevišķās ministrijām intereses pārklājas, bet konkrēti vārdi pagaidām netiks saukti un komentēti.

Taču "Vienotība" uzskata, ka partijai, kurai būs premjera amats, būtu jāuzņemas atbildība arī par Finanšu ministriju un Labklājības ministriju, kuru pārziņā ir trešdaļa budžeta un vairākas smagas jomas.

Visu šo nedēļu, tostarp brīvdienās, partiju pārstāvji turpinās strādāt ekspertu darba grupās, izstrādājot nākamās valdības deklarāciju.

"Partijām, izvirzot ministru kandidātus, ir svarīgi ievērot tos kritērijus, kas definēti pirms vēlēšanām – par profesionalitāti un attiecīgās jomas pārzināšanu, labu reputāciju un vēlētāju uzticību," sacīja Dombrovskis. Viņš uzsvēra, ka ministru amatiem var tikt virzīti arī politiskām partijām nepiederoši vai vēlēšanās nestartējuši kandidāti.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers sacīja, ka, strādājot pie amatu sadales, jāievēro Satversmē paustais princips, ka valdību veido Ministru prezidents un viņa aicināti ministri, līdz ar to Dombrovskim kā premjera amata kandidātam dodamas lielākas pilnvaras, lai "novērtētu ministru iespējamo profesionalitāti un reputāciju".

Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Gaidis Bērziņš norādīja, ka valdības deklarācijas veidošanas procesā būtiska loma būs nevalstisko partneru iesaistei. Savukārt, runājot par NA piedāvātajiem ministru amatu kandidātiem, viņš atgādināja, ka NA jau pirms vēlēšanām izstrādājusi pilnu sarakstu, izvirzot kandidātus uz visām ministrijām. Tos izvirzot, ņemti vērā premjera minētie kritēriji.

Dombrovskis pavēstīja, ka jaunajā valdībā ministriju skaitu nav paredzēts mainīt, taču ir iespējamas funkciju pārdales, tostarp par iespējām izveidot atsevišķu amatu - valsts uzņēmumu uzraudzītāju.

Par Saeimas prezidija sastāvu trešdien nav runāts.

ZRP, "Vienotības" un NA nākamā tikšanās paredzēta ceturtdien vai piektdien, tās laiks tiks precizēts.

Jau vēstīts, ka Zatlera Reformu partija un "Vienotība" pirmdien vienojušās koalīcijā aicināt Nacionālo apvienību, līdz ar to opozīcijā atstājot no apvienības "Saskaņas centrs" un Zaļo un zemnieku savienības ievēlētos deputātus.

Partijas aicinās Valsts prezidentu Andri Bērziņu par premjeru virzīt "Vienotības" premjera amata kandidātu un pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski.