Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Starp visvairāk iekārotajām ministrijām ir VARAM un IZM

Visvairāk iekārotās ministrijas ir Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), savukārt neviena partija nevēlas pārraudzīt veselības un satiksmes jomu, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa un Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārstāvis Edmunds Sprūdžs.

Āboltiņa pastāstīja, ka topošie koalīcijas partneri vienojušies atstāt 13 ministrijas, pagaidām neviena ministrija netiks apvienota. Partiju pārstāvji raidījumā atzina, ka visas partijas ir gatavas pārraudzīt vairākas ministrijas – VARAM, Zemkopības ministriju, Ekonomikas ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Savukārt neviena partija nevēlas veselības ministra portfeli. Nav arī lielas raušanās vadīt Satiksmes ministriju (SM), jo tajā ir nepieciešamas būtiskas reformas, teica Āboltiņa.

ZRP pārstāvis Sprūdžs uzsvēra, ka partijai nav sīkas programmas attiecībā uz satiksmes jomu. Tādēļ SM pārraudzība būtu kā "mesties ar galvu pa priekšu aukstā ūdenī". "Satiksmes ministrijas nav mūsu prioritāšu sarakstā," paskaidroja Sprūdžs.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) prioritātes ir Izglītības un zinātnes ministrija un VARAM, kā arī NA gatava pārvaldīt Zemkopības ministriju un Tieslietu ministriju, informēja NA līderis Gaidis Bērziņš.

"Vienotības" līdere pastāstīja, ka "Vienotības" kandidāts finanšu ministra amatam ir pašreizējais ministrs Andris Vilks. "Vienotības" vēlmju sarakstā ir arī labklājības ministra portfelis, un minētā kandidāte Ilze Viņķele neraisītu strīdus partiju vidū. Āboltiņa uzskata, ka iebildumu nebūs arī par aizsardzības ministru Arti Pabriku.

Arī ZRP viena no prioritātēm ir Labklājības ministrija un Kultūras ministrija. "Uz kultūru mēs skatāmies no integrācijas jautājuma viedokļa," uzsvēra Sprūdžs.

"Vienotība" pretendē uz Kultūras ministrijas vadību.

Savukārt Nacionālā apvienība kandidātus ministru amatiem publiskoja jau pirms vēlēšanām, un no prioritārajām jomām izglītības ministra amatam NA iesaka Vinetu Poriņu, apvienotajai Vides aizsardzības un pašvaldību lietu un Ekonomikas ministrijai – Eināru Cilinski, bet Zemkopības ministrijai – lauksaimnieku Juri Cīruli.

Premjeram Valdim Dombrovskim ir iedots partiju vēlmju saraksts, un ceturtdien plānotas atkārtotas sarunas par ministru portfeļu sadali.