Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs sadarbosies ar Nacionālo Konstitūcijas centru Filadelfijā

Apstiprināts Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Nacionālā Konstitūcijas centra Filadelfijā (ASV) projekts par pilsoniskās līdzdalības nozīmi pagātnē un mūsdienās.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) kopā ar Nacionālo Konstitūcijas centru Filadelfijā, ieguvis finansējumu, lai realizētu kopēju projektu „Apaļais galds”. Projektu finansē ASV Valsts departaments un to administrē Amerikas Muzeju asociācija, kas izveidojusi īpašu programmu muzeju starptautiskās sadarbības veicināšanai (MCCA, Museums & Community Collaborations Abroad). Programmas uzdevums ir veicināt muzeju un sabiedrības savstarpēju komunikāciju. Kopumā projekta īstenošanai piešķirti vairāk kā 145 000 ASV dolāru. Projekta ieviešanai Latvijā muzejam atbalstu sniedz arī ASV vēstniecība Latvijā.

Projekta mērķis ir veicināt izpratni par pilsoniskās līdzdalības nozīmi pagātnē un mūsdienās, rosināt dažādu etnisko grupu un kultūru dialogu. Gan Latvijā, gan ASV muzeji aktīvi sadarbosies ar vidusskolām un skolēni paralēli veiks līdzīgas aktivitātes abās valstīs.

Latvijā tiks pētīta neatkarības atjaunošanas pieredze kā pasaules mēroga piemērs pilsonisku aktivitāšu un nevardarbīgas pretošanās spēkam, kā arī tas, kā bijušo Atmodas aktīvistu un laikabiedru attieksme pret politiskajiem procesiem un pilsonisko līdzdalību ir mainījusies aizvadīto divdesmit neatkarības gadu laikā. Skolēni no mācību iestādēm ar dažādām mācību valodām Rīgā un ārpus galvaspilsētas, uzrunās Latvijas neatkarības atjaunošanas laikabiedrus, lai ierakstītu intervijas, aicinātu tos uz neformālām tikšanās reizēm. Projektā kā LNVM partneri iesaistīsies Rīgas Kultūru vidusskola, Rīgas 10. vidusskola un Lizuma vidusskola Gulbenes novadā.

Lai parādītu, ka pilsoniskā līdzdalība nav aktualitāte tikai vēsturisku pārmaiņu laikos, skolēni plānos un īstenos arī nelielus brīvprātīgus palīdzības projektus, piemēram, talkas piemiņas vietās. 2012. gada pavasarī gan ASV, gan Latvijas skolēni dosies braucienā pie saviem projekta partneriem, lai projekta noslēgumā sagatavotu dokumentālu video materiālu, kas atspoguļotu pilsoniskās līdzdalības nozīmi gan vēsturiskā, gan mūsdienu sabiedrības kontekstā abās projekta dalībvalstīs.

Projekta noslēgumā 2012. gada jūnijā tiks prezentēta skolēnu sagatavotā dokumentālā filma, kā arī izstāde. Projekta laikā arī tiks izveidots jauns tiešsaistes resurss – „pastkaste” un diskusiju vieta, kurā abu valstu skolēni ievietos savus sagatavotos materiālus par projekta tēmu.