Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ZRP neapmierināta ar koalīcijas sarunām un ieturēs pauzi, Dombrovskis aicina pārdomāt

Zatlera Reformu partija (ZRP) nav pārliecināta par potenciālo koalīcijas partneru – "Vienotības" un Nacionālās apvienības – apņemšanos īstenot ZRP ierosinātās reformas, tādēļ nolēmusi līdz piektdienai ieturēt pauzi koalīcijas sarunās, lai spriestu par tālāko rīcību, aģentūrai BNS pavēstīja ZRP preses pārstāve Daiga Holma.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis aicina partiju pārdomāt un pēc iespējas ātrak atgriezties pie koalīcijas veidošanas sarunām, aģentūrai BNS pavēstīja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

ZRP trešdien paziņoja, ka potenciālie koalīcijas partneri – Vienotība un Nacionālā apvienība – topošajā valdības deklarācijā ir gatavi parakstīt vienošanās par ZRP ierosināto reformu īstenošanu bez patiesa nodoma tās īstenot. Par to liecinot arī partiju pārstāvju trešdien un otrdien paustie publiskie izteikumi, kas ir būtiskā pretrunā ar parakstīto vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi, aģentūru BNS informēja ZRP pārstāve Daiga Holma.

"Tas liek domāt, ka, pēc iespējamo partneru uzskata, nākamā valdības deklarācija varētu būt tikai formāla un bez reālas motivācijas īstenot tajā iekļautos mērķus. ZRP lēmusi līdz piektdienai ieturēt pauzi koalīcijas sarunās, lai spriestu par tālāku rīcību," informēja Holma.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis norāda, ka "Vienotība" trešdien izteikusi ZRP piedāvājumu nākamajā valdībā uzņemties atbildību par jomām, kurās ir ZRP reformu piedāvājumi. Diskusija starp partijām bija demokrātiska un apliecināja visu partiju vēlmi strādāt pie nepieciešamo reformu īstenošanas.

Dombrovskis paziņojumā norāda, ka pirmdien parakstītajā partiju vienošanās dokumentā ir skaidri definētas reformas, kuras šī valdība vēlas īstenot, un, to parakstot, visas partijas ir uzņēmušās saistības pie tā strādāt.

Premjers uzskata, ka Latvijai ir vajadzīga rīcībspējīga valdība pēc iespējas ātrāk gan, lai nekavējoties uzsāktu darbu pie šo reformu īstenošanas, gan strādātu pie 2012.gada budžeta sagatavošanas un citiem uzdevumiem, nodrošinot nepieciešamos priekšnoteikumus ilgtspējīgai un stabilai izaugsmei.

Viņš arī norāda, ka 11.Saeimas vēlēšanu rezultāti sniedz iespēju Latvijā izveidot tiesiskuma un reformu koalīciju, un Dombrovskis ir pārliecināts, ka šī iespēja ir jāizmanto, izveidojot stabilu valdību un koalīciju parlamentā, kas spēj mērķtiecīgi strādāt pie šiem uzdevumiem līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Tādēļ premjers aicina ZRP pēc iespējas ātrāk atgriezties pie sarunām ar Vienotību un Nacionālo apvienību.

ZRP norādīja, ka neapmierinātība ar valdības koalīcijas veidošanas sarunām radusies, jo trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" Solvita Āboltiņa apšaubīja vienošanās dokumentā par koalīcijas izveidi iekļautos punktus, kuros pausta koalīcijas apņemšanās realizēt ZRP izstrādās reformas ekonomikas un izglītības jomā. Āboltiņa pretēji dokumentā ierakstītajam publiski apšaubīja mērķi samazināt darbaspēka nodokļus un pārcelt nodokļu slogu uz nekustamo īpašumu un patēriņu.

Savukārt Nacionālās apvienības pārstāvis Raivis Dzintars apvienības interneta vietnē norādījis, ka vienošanās dokuments un tā saliedētības sadaļa ir ".. apkopojums, kam, visticamāk, valdības darbā būs stipri nosacīta loma. Gandrīz katrs formulējums ir skaidrojams dažādi, un partijas nostādnes apliecināsies reālā valdības un Saeimas darbā, un tikai".

ZRP min, ka tai kategoriski nav pieņemama šāda attieksme, jo tā par savu prioritāti izvirzījusi programmatisku pieeju valdības veidošanai. Iespējamo partneru skaidra un neapšaubāma apņemšanās – gan valdības deklarācijā, gan arī publiski un savas partijas iekšienē – ir galvenais priekšnosacījums jaunās valdības izveidē.

Jau vēstīts, ka ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība pirmdien parakstīja vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi, par premjerministra kandidātu virzot esošo premjeru Valdi Dombrovski. Tiesa, jau uzreiz pēc vienošanās parakstīšanas Nacionālā apvienība žurnālistiem izdalīja savu skaidrojumu par izpratni vairākiem dokumentā ierakstītajiem punktiem.