Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV vaino Irānas aviokompāniju teroristu atbalstīšanā

ASV finanšu ministrija privātu Irānas aviokompāniju Mahan Air vaino irāņu specdienestu, kuri gatavojuši uzbrukumu Saūda Arābijas vēstniekam, finansiālā atbalstīšanā, ziņo Reuters.

Ministrijas paziņojumā teikts,ka Mahan Air pastāvīgi atbalsta Islāma revolūcijas gvardes korpusam(IRGK), kura aģents Golams Šakuri tiek vainots atentāta gatavošanā vēstniekam.

Agence France-Presse, ziņo, ka Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada pārstāvis noliedzis atentāta plānu un nosaucis to par ASV "safabricētu scenāriju" ar mērķi "novirzīt sabiedrības uzmanību no ASV iekšējām problēmām".

Saūda Arābijas valdības pārstāvis princis Turki al Faisals šodien paziņojis, ka Irānai nāksies atbildēt par karalistes sūtņa ASV slepkavības plānošanu.

Faisals norādījis, ka iegūti pietiekami daudz pierādījumi par Irānas oficiālo struktūru saistību ar atentāta gatavošanu.

Par to, ka Irāna izjutīs sekas iepriekš paziņojuši arī ASV un Lielbritānijas valdību pārstāvji. ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone paudusi, ka tagad Irānas draudi rietumu pasaulei ir kļuvuši acīmredzami. "Irāna pelna kategorisku visas pasaules nosodījumu gan par regulāru starptautiskā terorisma atbalstu un spēka paņēmienu izmantošanu politikā, gan darbībām saistībā ar atentāta gatavošanu.

Vašingtona plāno noteikt jaunas sankcijas Teherānai, to pašu grasās darīt arī Londona.

11. oktobrī ASV ir atmaskojušas atentāta plānu pret Saūda Arābijas vēstnieku Vašingtonā, kuru mēģināja īstenot divi Irānas valdības savervēti cilvēki, otrdien paziņoja ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders.

ASV Tieslietu ministrija ir izvirzījusi abiem savervētajiem kriminālapsūdzību sprādziena organizēšanā ASV teritorijā ar mērķi noslepkavot Saūda Arābijas vēstnieku Adelu al Džubeiru.

Apsūdzībā teikts, ka šī sazvērestība tikusi izplānota, atbalstīta un vadīta no Irānas valdības puses un tā ir kliedzošs ASV un starptautisko tiesību pārkāpums. ASV ir apņēmušās panākt, ka par to būs jāatbild ne vien abiem savervētajiem, bet arī pašai Irānai, sacīja Holders.

Apsūdzētie ir naturalizēts ASV pilsonis Mansors Arbabsiars, kuram ir arī Irānas pase, un Irānas Islāma revolūcijas gvardes korpusa vienības "Kudsas spēki" dalībnieks Golams Šakuri.

Šakuri vēl tiek meklēts, bet 56 gadus vecais Arbabsiars 29.septembrī tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā un otrdien stājās tiesas priekšā Manhatanā. Tieslietu ministrija paziņoja, ka Arbabsiars esot atzinies un sniedzis liecības par Irānas valdības pārstāvju lomu sazvērestībā.

Arbabsiars un Šakuri plānoja nogalināt vēstnieku, sarīkojot sprādzienu viņa iecienītā restorānā Vašingtonas centrā, sacīja ASV tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji.

Atentāta plānu atklāja ASV Narkotiku kontroles pārvaldes ziņotājs, kurš tikās ar Arbabsiaru, uzdodoties par kāda Meksikas narkotiku karteļa pārstāvi. Sazvērnieki ticēja, ka šis kartelis sagādās sprāgstvielas atentātam pret vēstnieku.

Saskaņā ar Arbabsiara ieceri Irānas valdība samaksātu kartelim pusotru miljonu ASV dolāru. Pirmos 100 tūkstošus dolāru no šīs summas bija paredzēts pārskaitīt uz kādu ASV bankas kontu, kuru patiesībā kontrolē ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

Meksika paziņoja, ka ir sadarbojusies ar ASV veikto izmeklēšanu. Arbabsiars netika ielaists Meksikā un ar avioreisu tika nosūtīts atpakaļ uz Ņujorku, kur tika aizturēts.

ASV prezidents Baraks Obama tika informēts par šo sazvērestību jau jūnijā. Arbabsiars tika novērots vairāk nekā četrus mēnešus, bet viņu aizturēja astoņas dienas pēc tam, kad Irāna atbrīvoja un ļāva aizbraukt amerikāņu tūristiem, kas Irānā bija aizturēti aizdomās par spiegošanu.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone paziņoja, ka ASV konsultēsies ar sabiedrotajiem par pasākumiem Irānas "tālākai izolēšanai".