Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Bērnam ar invaliditāti niecīga cerība saņemt ratiņus

Ņemot vērā budžeta izdevumu konsolidāciju, lielāku finansējumu tehnisko palīglīdzekļu, tostarp ratiņkrēslu, nodrošināšanai bērniem, novirzīt nav iespējams, izriet no Labklājības ministrijas (LM) atbildes Neatkarīgajai pēc raksta par deviņus gadus veco Artūru Ivanovu, kuram jaunus tehniskos palīglīdzekļus sola izsniegt tikai pēc diviem gadiem.

Lai arī šogad tehniskajiem palīglīdzekļiem ir piešķirta papildu nauda, tas neatrisina rindu problēmu, kas pēdējos pāris gados ir samilzusi. Krīzei sākoties, tieši tehnisko palīglīdzekļu budžets bija viens no tiem, kuru apcirpa visbūtiskāk.

Neatkarīgā rakstīja, ka Artūrs, kuram ir smaga un neārstējama saslimšana – spinālo muskuļu atrofija, pārvietojas ratiņkrēslā, bet mājās – pozicionējošā jeb aktivitāšu krēslā, kas notur zēnu sēdus. Artūra mamma Helēna Plāma stāsta, ka iepriekšējais krēsls saņemts, kad Artūrs bija bērnudārza vecumā, precīzi – pirms trim gadiem, tagad viņš izaudzis, mācās 3. klasē. Pēc rehabilitācijas Vaivaros šāgada sākumā tika norādīts, ka zēnam vajadzētu jaunu, vecumam atbilstošu pozicionējošo krēslu, kā arī ratiņkrēslu. Krēslu cenas ir dažādas, sākot no pāris simtiem līdz tūkstoš latiem, ģimene pati nevar atļauties tādu iegādāties.

Zēna māte vērsās Tehnisko palīglīdzekļu centrā aprīlī, bet, zvanot augustā, saņēma ziņu, ka rinda Artūram var pienākt ātrākais pēc diviem gadiem. Valsts bērniem un arī pieaugušajiem ar invaliditāti garantē nodrošināt tehniskos palīglīdzekļus, tomēr finansējums pēdējos gados krietni apcirpts. Attiecībā uz bērniem ir noteikts, ka tehniskos palīglīdzekļus piešķir steidzamības kārtā, tomēr ir augsts pieprasījums pēc tiem; atbilstoši pašreizējā budžeta iespējām var nodrošināt tikai daļu no pieprasījuma, jo ratiņkrēslu izmaksas ir samērā augstas, atbild ministrijā.

Šogad tehniskiem palīglīdzekļiem novirzīta papildu nauda – 140 191 lats, lai par 341 cilvēku mazinātu rindu.

Nevar palīdzēt pat visiem steidzamības rindā, atzīst LM, tāpēc neizprotams šķiet jaunais dokuments, ka LM plāno: cilvēki ar prognozējamu invaliditāti varētu saņemt tehniskos palīglīdzekļus steidzamā kārtā. Formāli – jā, tam tā saskaņā ar Invaliditātes likumu jābūt, bet, ja šim mērķim nav un, kā liecina LM prognozes, nebūs naudas, kā šie cilvēki steidzamības kārtā saņems tehniskos palīgus?

LM gatavojas veikt virkni uzlabojumu, kas saistīti ar smagnējo un neefektīvo iepirkumu procedūras piemērošanu. LM grasās noteikt ierobežojumus, piemēram, palīglīdzekli steidzamības kārtā varēs saņemt tikai tad, ja tas būs nepieciešams saistībā ar izglītības ieguvi vai darbu. Pozitīvi, ka plānots krūts protēzes piešķirt visām sievietēm, ne tikai trūcīgām, bet tam arī vajag papildu naudu.

Pēc LM datiem, rindā tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai gaida 10 912 personas. Atsevišķu palīglīdzekļu – ratiņkrēslu, dzirdes aprātu, apavu – saņemšanai rindā jāgaida vidēji divi gadi. Diemžēl nākamgad plānoti tikai 1,2 miljoni latu, ievērojami mazāk nekā šogad.

UZZIŅAI

Valsts finansējums tehniskajiem palīglīdzekļiem, tostarp bērnu ratiņkrēsliem 2011. gadā ir 1 920 586 lati

Rindā tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai gaida 10912 personas

Katru mēnesi tehniskos palīglīdzekļus vidēji pieprasa 500 personas.

Cilvēki, kuriem steidzamības kārtā jānodrošina palīglīdzekļi, tostarp bērni, arī gaida rindā – tādu pašlaik ir 1311

Rindā vidēji jāgaida divi gadi

2012. gadā un turpmākajos gados kopējais budžets plānots tikai 1 187 500 lati

Avots: Labklājības ministrija

AICINĀM PALĪDZĒT

Iespēja palīdzēt Artūram

SWEDBANK

LV40HABA0551019367869

Helēna Plāma (Artūra mamma)

p.k 151174-11826

Ar norādi Artūra Ivanova ārstēšanai