Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Tikai piektdaļa apmierināta ar īsziņu cenu

Mobilo sakaru operators "Amigo" veicis pētījumu, lai noskaidrotu, kādi ir Latvijas mobilo sakaru lietotāju īsziņu sūtīšanas paradumi, vienlaicīgi šonedēļ ieviešot jaunu pakalpojumu - Īsziņu tarifu, kas sniedz iespēju sūtīt īsziņas par pussantīmu uz jebkuru tīklu Latvijā.

"Amigo" veiktajā mobilo sakaru lietotāju aptaujā redzams, ka tikai viena piektā daļa jeb 21% aptaujāto uzskata, ka nosūtīto īsziņu cena ir atbilstoša un tā neietekmē viņu īsziņu sūtīšanas paradumus. Pārējie respondenti par īsziņām vēlētos maksāt mazāk, vai arī vispār nav iedziļinājušies to izmaksās un nav informēti par īsziņas cenu. Galvenais iemesls, kāpēc sūta īsziņas, ir nevēlēšanās traucēt cilvēku ar zvanu (36%), taču 22% aptaujāto sūta īsziņas gadījumā, ja nav izdevies otru cilvēku sazvanīt. Interesanti, ka gandrīz trešdaļa vīriešu nezina, uz kuru tīklu visbiežāk sūta īsziņas, kamēr sievietes šajā jautājumā ir daudz zinošākas. Sievietes arī biežāk nekā vīrieši sūta īsziņas situācijās, kad nav iespējams cilvēku sazvanīt. Priekšapmaksas lietotāji galvenokārt sūta īsziņas, jo tā sazināties ir lētāk, savukārt pēcapmaksas lietotāji vienkārši nevēlas traucēt otru cilvēku.

Vecumā virs 50 gadiem piektdaļa aptaujāto īsziņas nesūta vispār, savukārt visaktīvāk īsziņas sūta cilvēki līdz 30 gadu vecumam. Jaunieši ir arī tā vecuma grupa, kas visizteiktāk vēlētos sūtīt īsziņas vairāk, ja tās būtu lētākas. Lielākā daļa īsziņu sūtītāju sazinās ar savu ģimeni vai draugiem - mazāk īsziņas tiek izmantotas kā saziņas līdzeklis darba jautājumos. Tomēr aptuveni 40% respondentu nav vienas izteiktas grupas, ar ko sazināties ar īsziņu palīdzību.

"Aptauja arī rāda, ka daudzi mobilo sakaru lietotāji ikdienā sūta īsziņas ārpus sava tīkla, kas parasti ir dārgāk nekā sūtīt īsziņas tikai savā tīklā. Tas arī varētu būt iemesls, kāpēc tikai piektdaļu aptaujāto skaidri norādīja, ka ir apmierināti ar cenu, ko maksā par vienu īsziņu. Lai nebūtu jādomā par to, vai īsziņas saņēmējs ir "savējais" vai citā tīklā esošais, "Amigo" turpina iesākto un ievieš jaunu - Īsziņu tarifu -, kuru pieslēdzot Amigo klienti varēs sūtīt neierobežotu skaitu īsziņu par pussantīmu uz jebkuru tīklu Latvijā. Šāda pakalpojuma pieslēgšanas maksa būs tikai 19 santīmi uz piecām dienām," norāda SIA ZetCOM valdes priekšsēdētājs Artūrs Freimanis.

Aptauju pēc “Amigo" pasūtījuma 2011.gada oktobrī veikusi pētījumu aģentūra “Factum" un tajā piedalījās 600 aktīvi Latvijas iedzīvotāji.