Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ZRP kandidē uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, VARAM, ZM un EM vadību

Zatlera Reformu partija (ZRP) varētu iegūt atbildību ne vien par Izglītības un zinātnes ministrijas, bet arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Zemkopības ministrijas (ZM) un Ekonomikas ministrijas (EM) vadību. Tāpat "Vienotība" partijai piedāvājusi Saeimas priekšsēdētāja amatu.

ZRP līderis Valdis Zatlers ceturtdien pēc partijas valdes sēdes žurnālistiem gan neatklāja, vai uz Saeimas spīkera amatu varētu kandidēt viņš pats vai kāds cits partijas pārstāvis.

Zatlers pastāstīja, ka ZRP diez vai varētu pieteikties uz Satiksmes ministrijas vadību, jo partijai šajā jomā nav detalizētas programmas. Pēc ZRP domām, atbildību par satiksmes jomu vajadzētu uzņemties "Vienotībai", jo tās pārstāvis premjers Valdis Dombrovskis ir lietas kursā par to, kas notiek šajā nozarē, un saprot, kā risināt tās problēmas, turpretī "jaunam cilvēkam, ielecot šajā ministrijā, varētu būt pietiekami daudz pārsteigumu, lai tās lietas neatrisinātos labākajā veidā".

Tāpat ZRP nav diskutēts par iespējām uzņemties Veselības ministrijas vadību.

Zatlers arī teica, ka integrācijas jomu, ko pašreizējās valdības laikā no Tieslietu ministrijas nodeva Kultūras ministrijas pārziņā, vajadzētu nodot Izglītības un zinātnes ministrijas atbildībā.

Viņš klāstīja, ka ceturtdien valdes sēdē neesot runāts par ministriju skaitu, ko vēlētos uzņemties ZRP.

"Nekas nav runāts par septiņām ministrijām, kas ir maģiskais skaitlis, kurš parādījies medijos. Nav runa par ministriju skaitu, runa ir par to, kādas ir šīs ministrijas," viņš sacīja un norādīja, ka norit sarunas, lai partijas sadalītu atbildību pa ministrijām un varētu realizēt programmu tajās nozarēs, kur jūtas tām gatavas.

ZRP vēlas, lai valdība veidojas no atbildības blokiem un darbs noritētu pārnozaru jeb starpministriju programmu veidā, un būtu veiksmīga ministriju sadarbība. Nozīme būs arī "konkrētām personībām, kuras partija deleģēs šim Valda Dombrovska Ministru kabinetam".

ZRP gan publiski nenosauc iespējamos ministru amatu kandidātus.

ZRP viens no līderiem Edmunds Sprūdžs trešdien atzina, ka Saeimas spīkera amats nav ZRP vēlmju sarakstā, tā vietā partija vēlas vadīt septiņas ministrijas. Tikmēr "Vienotība" uzskata, ka vienai partijai jāuzņemas valdības vadīšana, be otrai – Saeimas spīkera amats. "Vienotība" arī piedāvā modeli, ka "Vienotībai" un ZRP ir katrai pa piecām ministrijām plus premjers un spīkers.