Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kurdjumovs: Naktspatversme Bolderājā ir gatava klientu pieplūdumam ziemā

Ceturtdien, 13.oktobrī, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs apmeklēja Rīgas Kurzemes rajona naktspatversmi Bolderājā, Esplanādes ielā 1, lai pārliecinātos, ka patversme pilnīgi gatava klientu pieplūdumam arī ziemas laikā.

L.Kurdjumovs: „Droši varu teikt, ka šī patversme ir gandrīz ideāla pakalpojuma kvalitātes ziņā, tas ir tas, ko mēs gribam sasniegt pārējās mūsu patversmēs. Tīras, sakoptas telpas, nelielas istabas, kur ir no divām līdz sešām gultām, tualetes, lieliska virtuve un dezinfekcijas iespējas. Tas, ka šīs patversmes saimnieki otro gadu pēc kārtas uzvar mūsu konkursā, liecina par augsto pakalpojuma līmeni.”

Šī naktspatversme vīriešiem un sievietēm darbojas jau otro gadu. Tā atrodas bijušajā hosteļa ēkā un ir viena no komfortablākajām Rīgā. Te kopā ir 120 vietas. Pagaidām vidējā apmeklētība ir ap 70 cilvēkiem naktī, taču iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka, laikam kļūstot aukstākam, municipālās naktsmītnēs pulcējas arvien vairāk cilvēku.

No 1. oktobra līdz 31. oktobrim visas Rīgas patversmes strādā no plkst. 18.00 līdz 8.00. Ir palielināts arī vietu skaits patversmēs: salīdzinot ar vasaru par 235 vietām, bet ar septembri – par 120 vietām. Pagājušajā gadā naktspatversmēs bija 608 vietas.

Šogad septembrī patversmes/naktspatversmes un sociālās rehabilitācijas centra pakalpojumus vidēji dienā izmantoja 389 personas. Salīdzinot ar augustu, vidējais klientu skaits palielinājies par 85 personām jeb 28 %. Vienīgajā Rīgas patversmes Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem Katoļu ielā 57, pakalpojumu saņēma vidēji 80 cilvēki dienā.

Rīgas dome konkursa kārtībā ir noslēgusi līdzfinansējuma līgumus ar dažādām organizācijām, kas piedāvā naktspatversmju pakalpojumus. Kopā Rīgā darbojas septiņas patversmes, piecas no tām apkalpo Rīgas pašvaldības līgumorganizācijas:

Naktspatversmes vīriešiem un sievietēm: SIA „V.E.L.G.” nakts patversme (Kurzemes rajonā, Bolderājā, Esplanādes ielā 1); Biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” naktspatversme (Latgales priekšpilsētā Gaiziņa ielā 7). Naktspatversmes sievietēm: Rīgas patversmes sieviešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā Bārddziņu ielā 2); Rudens uz ziemas sezonā tiek atvērta naktspatversme „PINS” (Ziemeļu rajonā Tvaika ielā 2, korpuss 12). Naktspatversmes vīriešiem: Rīgas patversmes vīriešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 208); Naktspatversme „Zilais Krusts” (Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 336); SIA „V.E.L.G.” naktspatversme (Zemgales priekšpilsētā Kartupeļu ielā 8).