Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

"Neatkarīgā" – lasītājam draudzīgākā avīze

Šā gada Latvijas preses abonēšanas kampaņas sākums izskatās cerīgs. Latvijas pastā teju pusmiljons eksemplāru jau abonēti, un ir pilnīgi skaidrs, ka pērn ar lielu entuziasmu sludinātā drukātās preses apbērēšana ir ne tikai pāragra, bet vispār – maz ticama.

Kā atzīst Latvijas Preses izdevēju asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis, cilvēku lasīšanas paradumi ir konservatīvāki, nekā to piedēvē jauno mediju sludinātāji: «Cilvēki virs 30 gadiem dod priekšroku drukātajai versijai, jo tā ir daudz pārskatāmāka. Paņemot rokā avīzi, jau dažu sekunžu laikā es noorientējos galvenajos notikumos un saprotu, ko vēlos lasīt tālāk. Internetā tas ir daudz sarežģītāk.» G. Līcis stāsta, ka arī pasaulē par preses galu neviens vairs nerunā. Nule viņš atgriezies no sanāksmes Vīnē, kur pulcējās lielo mediju dūži un galvenais darba kārtības jautājums bijis par konkurētspējas celšanu un saturu, ar ko doties pie lasītāja. «Laikrakstam plika ziņu aktualitāte vairs nav īstais ceļš. Jo vairāk avīzes pāries uz analītiku, jo stabilākas tās būs tirgū.» Tas arī ir Neatkarīgās izvēlētais ceļš – skaidrot notikumus un padarīt saprotamu to kontekstu, analizēt procesus sabiedrībā un atklāt likumsakarības.

Laikraksta galvenā redaktore Anita Daukšte uzsver: «Mēs cienām savu lasītāju un necenšamies tam uzspiest savu viedokli pēdējā instancē. Tajā pašā laikā apzināmies, ka tik aktīvā un spraigā laikā kā šobrīd cilvēkiem ir vajadzīgi orientieri, pēc kuriem būvēt priekšstatus par notiekošo valstī un veidot savu dzīvi tajā. Pat gluži praktiski – lai zinātu, kādus pārsteigumus maciņam un ikdienai gatavo varas vīri un sievas. Neatkarīgā piedāvā kvalitatīvu informāciju, viedokli un pētījumus par adekvātu cenu, un tas nav maz. Tas, kurš saka, ka internetā informācija taču ir par velti, laikam nekad nav pircis datoru un apmaksājis interneta pieslēgumu, kas mūsdienās ir mērāms ar vismaz divciparu skaitli mēnesī.»

Skaidrs, ka finansiāli spiedīgajos Latvijas apstākļos cīņā par lasītāju uzticību uzvarēs tie laikraksti, kas piedāvās kvalitātes un cenas līdzsvaru. Neatkarīgajai šai ziņā ir acīmredzamas priekšrocības. Latvijā iznāk trīs nacionāli dienas laikraksti latviešu valodā. Salīdzinot abonēšanas cenas Latvijas pasta interneta lapā, dārgākā ir Latvijas Avīze, kas kopā ar pielikumiem nākamajam gadam izmaksā 119 latu. Diena ar pielikumiem abonējama par Ls 81,99. Savukārt Neatkarīgā ar pielikumiem un kalendāru nākamajam gadam maksā vien 55 latus. Starpība ir ievērojama. Tā saglabājas, arī izvēloties abonēt laikrakstu bez pielikumiem. Turklāt lojālie Neatkarīgās lasītāji – pastāvīgie abonētāji – saņem atlaides, un visi abonenti – kalendāru nākamajam gadam.

Neatkarīgās izdevēja SIA Mediju nams ražošanas direktors Gatis Vēbers atzīst: «Rūpēs par savu lasītāju šī brīža smagās ekonomiskās situācijas iespaidā esam pielikuši visas pūles, lai saglabātu draudzīgākās cenas latviski rakstošo nacionālo laikrakstu vidū.