Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas velorikšu biznesam – ēnas puses

«Rīga ir ļoti jauka pilsēta, tikai cilvēki saskumuši. Man tikai pārsteidz, kāpēc Rīgā visus ārzemniekus par katru cenu mēģina nogādāt striptīza klubos un masāžas salonos,» Neatkarīgajai teic kiprietis Nikoss, kurš Erasmus programmas ietvaros divus mēnešus strādā vienā no Latvijas ceļojumu aģentūrām.

Nikoss Latvijā ieradās septembra vidū. Tā kā draugus nebija vēl iemantojis, mēdzis doties vakariņot uz Vecrīgu. Diezgan bieži šādos gājienos viņam burtiski ar savu uzmācību uzbrukuši velorikšu vadītāji, kuri par katru cenu ārzemnieku mēģinājuši nogādāt vienā no Rīgas striptīza klubiem. Nikosu tas absolūti nav interesējis, tāpēc viņš mēģinājis no uzmācīgā velobraucēja pieklājīgi atrunāties, jautājot, lai iesaka, uz kuru vienkāršu diskoklubu labāk aiziet. Taču velorikša palicis pie sava, slavinot konkrētu striptīza klubu, piesolot ārzemnieku turp pa lēto aizvest. Kā jau cilvēkam, kurš ir saistīts ar tūrisma nozari, Nikosam radās jautājums – cik gan legāli velorikšas var nodarboties ar starpnieku pakalpojumiem un cik lielu komisijas maksu attiecīgās iestādes par ārzemnieku piegādi rikšotājam maksā.

Izrādās, atrast, kuras firmas nodarbojas ar velorikšu pakalpojumiem Vecrīgā, nav nemaz tik vienkārši. Neatkarīgā sazinājās ar Rīgas domi, mēģinot noskaidrot, kurām firmām ir atļauts sniegt šādus pakalpojumus pilsētā, taču atbilde nekādu skaidrību neviesa. «Diemžēl šobrīd neviens normatīvais akts nenosaka, kas ir velorikša. Tādēļ arī Rīgas pašvaldība nevar regulēt to darbību. Šajā sakarā Rīgas domes Satiksmes departaments ir vērsies Satiksmes ministrijā ar lūgumu veikt izmaiņas normatīvajos aktos un ieviest šādu jēdzienu, lai pašvaldība uz to pamata varētu izstrādāt to darbību reglamentējošus normatīvus. Šobrīd pašvaldības policija pieskata, lai velorikšas netraucētu Vecrīgā gājēju satiksmi un nepārkāptu citus sabiedriskās kārtības noteikumus. Jāpiebilst gan, ka tā ir izteikta sezonalitātes parādība un līdz šim lielas galvassāpes pašvaldībai nav sagādājusi,» Neatkarīgo informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas speciālists Uģis Vidauskis.

Tīmeklī ir atrodama informācija tikai par vienu uzņēmumu, kurš norāda, ka sniedz velorikšas pakalpojumus – SIA Mill Pro. Šā uzņēmuma pārstāvis Staņislavs, kurš nevēlējās atklāt savu uzvārdu, nenoliedza, ka viņam patiešām ir dažas velorikšas, kas strādā Vecrīgā. Taču uz jautājumu par komisijas procentiem, kādus velorikšām maksā striptīza klubi un masāžas saloni, viņš neatbildēja. Staņislavs norādīja, ka velorikšām drīzāk ir izdevīgi nogādāt klientus no Vecrīgas tālākās vietās, piemēram, klubā La Rocca, jo tad par braucienu ārzemniekiem jāmaksā apmēram 20 latu. «Cik man zināms, velorikšas nesadarbojas ar striptīza klubiem un masāžas saloniem, jo to darbība lielākoties ir neoficiāla. Kāda jēga nopelnīt piecus latus un pēc tam nedēļu staigāt uz policiju un skaidrot, kāpēc ņēmis naudu no masāžas salona,» savu viedokli pamato Staņislavs. Viņš nenoliedz, ka kāds no velorikšām tiešām varētu ar šādu biznesu nodarboties, bet drīzāk tāpēc, ka pats strādā kādā no šādiem klubiem un piegādā ar velorikšu tam klientus.