Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Partijas sadala ministru portfeļus, personālijas vēl neatklāj

Jauno valdības koalīciju veidojošās partijas - Zatlera Reformu partija (ZRP), "Vienotība" un Nacionālā apvienība - piektdienas vakarā vienojušās par ministru portfeļu sadalījumu, žurnālistiem pastāstīja premjers Valdis Dombrovskis.

Pagaidām gan oficiāli vēl netiek atklātas personālijas, kas ieņems ministru posteņus.

ZRP tiks Saeimas priekšsēdētāja vieta, uz kuru kandidēs partijas vadītājs Valdis Zatlers. ZRP pārziņā būs arī Izglītības un zinātnes ministrija, kas no Kultūras ministrijas pārņems sabiedrības integrāciju uz latviešu valodas pamata, Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Ekonomikas ministrija.

"Vienotībai" būs premjera amats, kā arī tās atbildībā būs Finanšu ministrija un Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, Zemkopības ministrija un Veselības ministrija. Aģentūrai BNS neoficiāli ir zināms, ka finanšu ministra pienākumus varētu turpināt veikt Andris Vilks, savukārt aizsardzības ministra posteni varētu saglabāt Artis Pabriks. Labklājības ministra portfeli varētu iegūt pašreizējā Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele, bet par veselības ministri varētu kļūt Ingrīda Circene, kas šo amatu ieņēma arī Einara Repšes valdības laikā no 2002. līdz 2004.gadam. Zemkopības ministram pašlaik vēl ir vairāki kandidāti.

Savukārt Nacionālās apvienības pārziņā paredzēts nodot Kultūras ministriju, saglabājot tās uzdevumos nacionālās identitātes politiku, Tieslietu ministriju, kā arī VARAM un Veselības ministrijas parlamentāro sekretāru vietas.

Savukārt satiksmes ministrs būs bezpartejisks, par kuru politisko atbildību solidāri uzņemsies ZRP un "Vienotība".

Partneri vienojušies pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas izveidot Valstiskas audzināšanas apakškomisiju, ko vadīs Nacionālās apvienības pārstāvis. Partneri vienojušies arī pārveidot Pilsonības likuma izpildes komisiju par Sabiedrības saliedētības komisiju, bet nekavējoties paredzēt sabiedrības saliedētības funkciju šai komisijai, kā arī komisijas vadību nodot Nacionālās apvienības pārstāvim.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pauda, ka personālijas neatklās līdz brīdim, kad neformālās konsultācijas par ministru amatu kandidātiem notiks ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, ņemot vērā viņa vēlmi ar tiem iepazīties. Paredzēts, ka šīs konsultācijas ar prezidentu notiks svētdien, informēja premjers.

ZRP vadītājs Valdis Zatlers teica, ka sarunas par valdības veidošanu bijušas pragmatiskas un ņemtas vērā "katras partijas pragmatiskās spējas rīcības plāna sastādīšanai". Esot skaidrs, kura partija var uzņemties atbildību par konkrētām sfērām, bet amatu dalīšanas laiks bijis gana īss.

Zatlers ir apmierināts ar ministriju sadalījumu.

"Šīs ir ministrijas, kurās mums ir programma un kurās mums ir ministru amatu kandidāti, kas varētu tās īstenot. Protams, mēs gribējām vēl Zemkopības ministriju, bet visu nevar gribēt. Šis ir kompromiss, un tas mūs apmierina," teica Zatlers.

Piektdien pārrunātas arī partiju viedokļu atšķirības, un partijas respektē vienošanās par koalīcijas izveidi un modeli, teica Dombrovskis.

Valdības deklarācijas veidošana turpināsies sestdien un svētdien, iesaistoties potenciālajiem ministru amatu kandidātiem. Valdības deklarācijai jābūt pabeigtai nākamās nedēļas sākumā, savukārt valdību varētu apstiprināt trešdien vai ceturtdien.

NA viens no vadītājiem Raivis Dzintars norādīja, ka ambīcijas pēc amatiem nav spēlējušas galveno lomu, ko pierāda arī tas, ka NA piekritusi uzņemties atsevišķu jomu parlamentāro sekretāru funkcijas, kā arī sabiedrības saliedētībai veltītas komisijas Saeimā un "ministriju skaits nav galvenais".

Jau vēstīts, ka pirmdien "Vienotība", ZRP un Nacionālā apvienība parakstīja vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi, par premjera amata kandidātu atkārtoti virzot Valdi Dombrovski. Savukārt trešdien partijas sāka sadalīt jomas, par kurām tās vēlētos uzņemties atbildību. Trešdienas vakarā ZRP paziņoja, ka sarunas uz vienu dienu iepauzēs, bažījoties ka potenciālo koalīcijas partneru vidū trūkst atbalsta un pārliecības par ZRP iecerētajām reformām.