Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vairākiem 11.Saeimas deputātiem neprecīza solījuma dēļ jāatkārto zvērests

© Saeimas Kanceleja

11.Saeimas deputāts Jānis Ādamsons ("Saskaņas centrs", SC) un Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība) pirmdien pirmajā sēdē neprecīzi deva deputāta svinīgo solījumu, tādēļ viņiem tas bija jāatkārto. Arī vairākiem citiem deputātiem misējās un zvērests bija jānodod vēlreiz.

Visvairāk solījumu atkārtoja SC deputāts Ivars Zariņš, kurš bija viens no nedaudzajiem, kas runāja no galvas. Viņš katru reizi sajauca vārdu secību, pēc četriem aizrādījumiem Zariņš pameta tribīni un devās parakstīties, taču Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka viņš nav nodevis deputāta zvērestu, tādēļ viņš atgriezās tribīnē un solījumu deva pareizi.

Kolēģi to sveica ar aplausiem.

Savukārt Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārstāvjiem Gunāram Igaunim un Jurim Viļumam solījums bija jāatkārto, jo pirmajā reizē to nodeva latgaļu valodā, bet zvērests jālasa valsts valodā, kas ir latviešu valoda. Viļums arī pēc Āboltiņas aizrādījuma vēlreiz nolasīja solījumu latgaļu valodā, taču trešo reizi tomēr solījums tika teikts valsts valodā.

Gan Ādamsons, gan Dombrava, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, nedeva solījumu "Latvijas tautas priekšā".

"Es, Jānis Ādamsons, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, svinīgi solu būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti. Savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus," teica Ādamsons.

Saeimas deputātam, uzņemoties pienākumus, jāsaka: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

10.Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, kura vada jaunievēlētā parlamenta sēdi, norādīja, ka Ādamsons devis zvērestu neprecīzi, tādēļ aicināja deputātu solījumu nolasīt precīzi, ko Ādamsons arī izdarīja.

Ādamsons bijis vairāku parlamenta sasaukumu deputāts, viņš tika ievēlēts arī 10.Saeimā. Jaunajā 11.Saeimā Ādamsons pārstāv "Saskaņas centru".

Arī Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Dombrava neprecīzi nolasīja svinīgo deputāta solījumu, pieļaujot līdzīgu kļūdu kā Ādamsons.

"Es, Jānis Dombrava, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti. Savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus," neprecīzi sacīja Dombrava.

Pēc Saeimas spīkeres aicinājuma Dombrava kļūdu laboja.

Tāpat Nacionālās apvienības pārstāvim Kārlim Krēsliņam pirmajā reizē nesanāca precīzi nodot solījumu, tā beigās pasakot tikai "Satversmi", nevis "Latvijas Satversmi".

Arī ZRP pārstāvim Valdim Liepiņam nācās atkārtot solījumu, jo viņš izlaida vārdu "uzņemoties", savukārt SC pārstāvis Aleksandrs Sakovskis izlaida vārdu "Saeimas".

Pēc Āboltiņas aizrādījuma Zaļo un zemnieku savienības deputātam Kārlim Seržantam solījums bija jāatkārto vairākkārt, jo solīja pildīt deputāta pienākumus pēc labākās sirdsapziņas, nevis apziņas, kā tas ir solījumā.

Arī citiem deputātiem solījuma laikā nedaudz misējās vārdu izruna un secība, taču kļūdas uzreiz tika izlabotas un solījums nebija jādod vēlreiz.