Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Koalīcija tomēr vienojas virzīt Zatleru Saeimas spīkera amatam

"Vienotība", Zatlera Reformu partija (ZRP), Nacionālā apvienība un ZRP pametušie seši deputāti vienojušies Saeimas spīkera amatam virzīt ZRP līderi eksprezidentu Valdi Zatleru, žurnālistiem pirmdien pavēstīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Saeimas priekšsēdētāju plānots apstiprināt jau pirmdien Saeimas pirmajā sēdē. Savukārt par tālāko sadarbību koalīcijas izveidē premjers Valdis Dombrovskis uzdevis ZRP vienoties ar sešiem deputātiem, kas pameta ZRP.

Šo vienošanos premjers sagaida līdz trešdienas rītam. Ja to nebūs izdevies panākt, Dombrovskis nāks klajā ar alternatīvu piedāvājumu.

Saeimas spīkera un prezidija vēlēšanas paredzētas plkst.14.35, kad beigsies divu stundu ilgais pārtraukums.

Iesniegumu Saeimai par Zatlera izvirzīšanu Saeimas priekšsēdētāja amatam parakstījuši Valdis Dombrovskis, Dzintars Zaķis, Inese Lībiņa-Egner, Klāvs Olšteins un Einārs Cilinskis.

"Vieglu un labu risinājumu nav," sacīja Domborvskis un piebilda, ka tiek darīts viss, lai nodrošinātu koalīcijai 56 balsis, ieskaitot no ZRP atdalījušos deputātus.

Jau ziņots, ka svētdien par izstāšanos no ZRP paziņoja seši jaunie deputāti, līdz ar to ZRP frakcijai Saeimā paliek vien 16 mandātu. Pēc šā lēmuma bija neskaidrs koalīcijas liktenis, jo iepriekš tika panākta vienošanās par koalīcijas izveidi starp "Vienotību", ZRP un Nacionālo apvienību. Šādai koalīcijai Saeimā būtu 56 balsis.