Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zatlers: balsojums par Saeimas spīkeru ir slikts signāls Latvijas politiskajai kultūrai

Balsojums par Saeimas spīkeru, kurā divās vēlēšanu kārtās neizdevās ievēlēt Valdi Zatleru, ir slikts signāls, ka Latvijas politiskajā kultūrā nekas nav mainījies. Balsojums liecina arī par problēmām "tiesiskajā koalīcijā", par kuru pagājušajā nedēļā vienojās "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zatlera Reformu partija (ZRP).

Šādu viedokli pēc neveiksmīgajām vēlēšanām intervijā Latvijas Televīzijai pauda ZRP līderis eksprezidents Zatlers, kurš jaunās vēlēšanās vairs nekandidēs.

"Balsojums ir tāds, kāds tas ir. Demokrātisks. Protams, tas nav labs signāls reformu tiesiskajai koalīcijai. Vairs nevar vainot oligarhus vai interešu grupas.. tas ir noticis tiesiskās koalīcijas iekšienē," atzina Zatlers. "Tas ir slikts signāls, ka mūsu politiskajā kultūrā nekas nav mainījies."

Zatlers arī uzskata, ka šis balsojums bija tests, cik stabila koalīcija varētu būt. "Tas, ko es vēlējos pārbaudīt, ir, cik šī koalīcija ir stabila un cik reāls atbalsts ir šādai koalīcijai," sacīja ZRP līderis.

Viņš žurnālistiem uzsvēra, ka par viņu nav nobalsojuši partneri "Vienotībā". "Kur tad meklēt tās pretbalsis – ne jau "Saskaņas centrā" un zaļajos zemniekos. Turpat "Vienotībā" jāmeklē šīs balsis ir. Tas ir partneru uzticības tests," teica Zatlers.

ZRP līderis vērtēja, ka tas bijis sirdsapziņas balsojums un pārmaiņas tā arī nav notikušas.

"Tas bija tāds sirdsapziņas balsojums, mēs gribam jaunas pārmaiņas, gribam, lai tās notiek strauji, kā redzam, tās nav notikušas, joprojām slēgtajos balsojumos rezultāti nav paredzami. Vairs nevienu oligarhu nevar vainot, šis ir tiesiskās koalīcijas balsojums," žurnālistiem komentēja Zatlers.

Par savu 16 deputātu balsojumu Zatlers ir pārliecināts, bet par sešnieka balsojumu norādīja, ka biļetenu sabojāt ir ļoti viegli, pievelkot divus krustiņus.

"Nevajag ar lētiem trikiem mānīt pašam sevi un sabiedrību. Ar telefoniem uzticību nevar vairot, to var ar konkrētu rezultātu, kas parāda, ka partneri valdībā viens otru atbalsta," teica Zatlers par Klāva Olšteina rīcību, nofotografējot savu balsojumu telefonā, lai pierādītu, kas viņš balsojis par Zatleru.

Eksprezidents sacīja, ka svētdien viņš apsvēris iespēju uz Saeimas spīkera amatu nepretendēt, jo nav bijis gatavs, ka viņu ievēlē ar nodevēju un oligarhu balsīm. Tomēr savas personīgās intereses viņš nav licis augstāk par valsts interesēm.

"Domāju, ka Zatlera Refomu partijas vēlētāji pašlaik ir ļoti vīlušies – gan par vakardienas sešnieku [kas negaidīti pametuši ZRP], gan par šodienas balsojumu," atzina Zatlers.

ZRP neizvirzīs kandidātus Saeimas spīkera amatam, taču par atbalstu citas partijas kandidātam pagaidām neatbildēja. "Tas būs atkarīgs no tā, kāda šī kandidatūra būs," piebilda Zatlers.

Jau vēstīts, ka divās vēlēšanu kārtās Zatleru neievēlēja par Saeimas spīkeru, lai gan "Vienotība", ZRP, Nacionālā apvienība un ZRP pametušie seši deputāti neilgi pirms balsojuma vienojās Saeimas priekšsēdētāja amatam izvirzīt Zatlera kandidatūru.

Līdz ar neveiksmīgajām vēlēšanām pašlaik Saeimas sēdē ir izsludināts pārtraukums, un jāizvirza jauni kandidāti Saeimas priekšsēdētāja amatam.