Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

SC piketā aizturēta sieviete; Lindermans plāno aktivitātes

"Saskaņas centra" (SC) organizētajā piketā pie Saeimas nama pirmdienas rītā īslaicīgi aizturēta sieviete, taču viņa jau ir atbrīvota, intervijā Latvijas Televīzijai pavēstīja iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs.

Drošības iestāžu rīcībā ir arī informācija, ka Vladimirs Lindermans ar saviem atbalstītājiem sāks vākt parakstus par pilsonību visiem Latvijas iedzīvotājiem, tostarp nepilsoņiem. Šīs kampaņas ietvaros plānotas dažādas manifestācijas.

Lindermans gan aģentūrai BNS norādīja, ka tā nav viņa vai "Dzimtās valodas", bet gan apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) iniciatīva un viņš šo parakstu vākšanu no taktikas viedokļa neatbalsta.

"Tā ir PCTVL iniciatīva. No ideoloģijas viedokļa es to atbalstu, jo nav lielas atšķirības starp valodas jautājumu un pilsonības jautājumu. Bet no taktikas viedokļa – nē, es domāju, ka tas nebija gudri. Divi referendumi, divas aptaujas praktiski vienlaikus – tas nav labi, tā ir kļūda," sacīja Lindermans.

Tomēr viņš neizslēdza iespēju, ka vēlāk pēc otrās kārtas beigām parakstu vākšanā par krievu valodu kā otro valsts valodu "Dzimtā valoda" varētu arī iesaistīties PCTVL iniciatīvā.

Štokenbergs atzina, ka pikets noritējis atbilstoši Valsts policijas un pasākuma rīkotāja saskaņotajam plānam.

"Nekādu pārsteigumu nebija. Viss bija mierīgi. Pēc mūsu ziņām, īslaicīgi tika aizturēta kāda sieviete, kas nepakļāvās policista rīkojumam, bet viņa ir atbrīvota," informēja ministrs.

Pasākumā piedalījās arī radikālis Uldis Freimanis, taču viņš drīz vien aizgājis.

Jau vēstīts, ka "Saskaņas centra" (SC) atbalstītāju akcijā, kas sākās pirmdienas agrā rītā, pēc policijas aplēsēm, pulcējās aptuveni 2000 dalībnieku. SC sauklis bija "Nē, etniskajai diskriminācijai".