Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dombrovskis balsojumu ar Zatlera izgāšanu uzskata par nožēlojamu 11.Saeimas sākumu

Balsojums par Saeimas spīkeru, kurā izgāza eksprezidentu Valdi Zatleru (Zatlera Reformu partija, ZRP), ir nožēlojams 11.Saeimas darbības sākums, žurnālistiem atzina premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

"Šis ir nožēlojams 11.Saeimas sākums, jo atkārtojas 9. un 10.Saeimas sliktākās tradīcijas, taču šoreiz nav pat oligarhu, ko vainot, jo šī ir tā pati mūsu reformu un tiesiskuma koalīcija," sacīja Dombrovskis.

Pēc viņa domām, šis balsojums pierāda, ka acīmredzot koalīcijas izveide būs vēl grūtāka nekā iepriekš.

Dombrovskis norādīja ‒ ja reiz no solītajām jaunās koalīcijas 56 balsīm iegūtas tikai 45 par Zatleru kā Saeimas priekšsēdētāju, tad "rezultāts runā pats par sevi", un piebilda, ka ne par ko nav pilnībā pārliecināts, tostarp arī par katra "Vienotības" pārstāvja balsojumu.

Patlaban Saeimas sēdē izsludināts pārtraukums uz stundu ‒ līdz plkst.17.20 ‒, un "Vienotības" frakcija dodas apspriesties. Iespējams, šajā laikā arī tiks atrasta cita kandidatūra Saeimas spīkera amatam.

Jau vēstīts, ka Saeima pirmdien ne pirmajā, ne otrajā kārtā neievēlēja Zatleru par 11.Saeimas priekšsēdētāju.

Pirmajā kārtā par Zatleru balsoja 46 deputāti, pret bija 49, bet pieci vēlēšanu biļeteni bija sabojāti. Savukārt otrajā kārtā par Zatleru balsoja 45 deputāti, pret bija 51 deputāts, bet četras vēlēšanu zīmes bija nederīgas.

Līdz ar to no jauna jāizvirza kandidāti, jo Zatlers paziņojis, ka vēlreiz uz šo amatu nekandidēs.

Iepriekš premjers Valdis Dombrovskis minēto balsojumu nosauca par pārbaudījumu jaunveidojamajai valdībai.