Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeimas spīkera amatam izvirzīts Andrejs Klementjevs

© F64 Photo Agency

"Saskaņas centrs" (SC) Saeimas spīkera amatam izvirzījis Andreju Klementjevu, savukārt Zatlera Reformu partija (ZRP) noraidījusi "Vienotības" piedāvājumu šim amatam izvirzīt Vjačeslavu Dombrovski.

"Saskaņas centrs" (SC) Saeimas spīkera amatam izvirzījis Andreju Klementjevu, savukārt Zatlera Reformu partija (ZRP) noraidījusi "Vienotības" piedāvājumu šim amatam izvirzīt Vjačeslavu Dombrovski.

Par vienīgo oficiāli izvirzīto kandidatūru Klementjevu Saeimas sēdē pēc pārtraukuma paziņoja 10.Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa.

Klementjevs aģentūrai BNS uzsvēra, ka SC neesot vienošanās ne ar Zaļo un zemnieku savienību, ne ar citām partijām par atbalstu viņa kandidatūrai. Klementjevs arī paskaidroja, ka viņa kandidatūras izvirzīšana augstajam amatam ir SC frakcijas lēmums, ņemot vērā Klementjeva pieredzi Saeimas prezidijā. Viņš 10.Saeimā bija vicespīkers, bet 9.Saeimā ‒ sekretāra biedrs.

Viņš arī sacīja, ka pirmskara Latvijā bija tradīcija, ka spīkera amats automātiski tiek tai frakcijai, kura Saeimā ievēlēta ar vairākumu. "Ja mēs pieturamies pie vecās Satversmes un vecām tradīcijām, tad ir pilnīgi normāli, ka spīkera amats būtu tai partijai, aiz kuras stāv vairākums vēlētāju," teica Klementjevs.

Savukārt "Vienotības" pārstāvis Artis Pabriks aģentūrai BNS apliecināja, ka "Vienotība" piedāvājusi ZRP izvirzīt Dombrovski Saeimas priekšsēdētāja amatam, taču ZRP to noraidījusi. Arī ZRP vadītājs Valdis Zatlers, kuru neievēlēja Saeimas spīkera amatā divās vēlēšanu kārtās, iepriekš norādīja, ka ZRP neizvirzīs savu kandidātu Saeimas priekšsēdētāja amatam.

ZRP pārstāvis Dombrovskis aģentūrai BNS pastāstīja, ka daļa "Vienotības" deputātu ir pārdomājuši un neievēroja iepriekš noslēgto trīspusējo vienošanos starp "Vienotību", ZRP un Nacionālo apvienību par to, ka Saeimas priekšsēdētājs tiek ZRP. Līdz ar to nebūtu pareizi un saprotami, ja no ZRP tiktu virzīts kāds cits kandidāts Saeimas spīkera amatam.

"Tāpēc tagad bumba ir "Vienotības" pusē, lai izvirzītu piemērotu kandidātu šim amatam," atzina Dombrovskis, nenoliedzot, ka šāds piedāvājums viņam izteikts.

Saeima atkal nolēmusi izsludināt stundu ilgu pārtraukumu, kas beigsies plkst. 18.20.

Jau vēstīts, ka pirmdien 11.Saeimas pirmajā sēdē izgāzta Zatlera Reformu partijas līdera Zatlera kandidatūra Saeimas priekšsēdētāja amatam, par kuru neilgi pirms balsojuma vienojās koalīcija "Vienotība", ZRP un Nacionālā apvienība, kā arī seši ZRP pametušie deputāti. Taču vairākums nenobalsoja par Zartleru, līdz ar to jāizvirza jauni kandidāti.