Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Krievijas komisija: Baltijas valstu pretenzijas pret Maskavu par padomju represijām ir nepamatotas

Baltijas valstis ne jau pirmo reizi izvirza pretenzijas Krievijai par padomju okupāciju, taču šīs prasības nav pamatotas, paziņoja Krievijas prezidenta politisko represiju upuru reabilitācijas komisijas priekšsēdētājs Mihails Mitjukovs.

"Viņu tādas un analoģiskas pretenzijas, pēc komisijas domām, uzskatāmas par netaisnīgām un nepamatotām. Krievija pati bija totalitārā režīma upure un no tā cieta tādā pašā līmenī, ja ne vairāk kā pārējās Padomju Savienības republikas," pirmdien Maskavā Krievijas prezidenta Cilvēktiesību komisijas sēdē teica Mitjukovs.

"Runājot par Baltijas valstīm, politisko represiju upuru reabilitācijas problēma šajās valstīs tiek skatīta caur to veidoto padomju okupācijas jēdziena prizmu," paskaidroja Mitjukovs, uzsverot, ka Baltijas valstīs ir īpašas valsts un sabiedriskās komisijas, kas aprēķina padomju okupācijas nodarīto kaitējumu.

"Viļņas pretenzijas pret mūsu valsti ir 20 miljardi ASV dolāru (10,14 miljardi latu), Rīgas ‒ 200 miljardi dolāru (101,4 miljardi latu), Tallinas ‒ četri miljardi dolāru (2,03 miljardi latu) par nodarīto kaitējumu videi un vēl 250 tūkstoši dolāru (126,75 tūkstoši latu) par katru represēto," klāstīja Krievijas prezidenta politisko represiju upuru reabilitācijas komisijas priekšsēdētājs.

"Krievija nevar uzņemties atbildību par PSRS pastrādātajām politiskajām represijām, izņemot pienākumu pilnībā atklāt informāciju par šiem noziegumiem," paziņoja Mitjukovs.

"Upuri pirmām kārtām bija PSRS pilsoņi, nevis ārvalstnieki, un Krievija nevar par vienlīdzīgu kaitējumu ārvalstu pilsoņiem izmaksāt kompensāciju lielākā apmērā nekā saviem pilsoņiem," viņš norādīja.