Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zariņš: Ar pirmo piegājienu man neizdevās Saeimu pieradināt, ka jāstrādā ir pēc būtības

Jaunais Saeimas deputāts Ivars Zariņš ("Saskaņas centrs"), kurš deputāta zvērestu mēģināja dot sešas reizes, jo to nolasīja neprecīzi, aicina domāt par likuma garu, ne burtu.

Pirmdien jaunās 11.Saeimas deputāti deva zvērestu, kas bija jānorunā vārds vārdā. Tikko notika atkāpe no teksta, 10.Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, kas vadīja sēdi, to aicināja nolasīt vēlreiz. Misēkļi piemeklēja daudzus deputātus.

Zariņš gan aicināja domāt par likuma garu, ne burtu.

"Jāsāk pieradināt Saeimu, ka jāstrādā likuma garam, nevis burtam. Pēc būtības visu pateicu, bet, ja visu grib vārds vārdā un burts burtā, protams, pie tā var piesieties. Ar pirmo piegājienu man neizdevās Saeimu pieradināt, ka jāstrādā ir pēc būtības, nevis formāli," viņš sacīja sarunā ar aģentūru BNS.

Viņaprāt, nav principiālas starpības, vai cilvēks saka "zvēru" vai "svinīgi zvēru".

Arī Kārlis Seržants (Zaļo un zemnieku savienība) lasīja zvērestu vairākas reizes. Viņš paskaidroja, ka ilgus gadus strādājis televīzijā, tāpēc viņam automātiski gribas mest ārā dažus liekus "un".

Savukārt Gunārs Igaunis (Zatlera Reformu partija) vispirms zvērestu sacīja latgaliešu valodā, bet pēc tam tas bija jāatkārto latviski.

"Mani brīdināja, ka būs jāpārrunā arī latviski. Patiesībā gaidīju, ka daudz vairāk runās latgaliski. Tas bija zem man goda neteikt zvērestu latgaliski, visu mūžu esam par to cīnījušies, un valoda ir saglabājusies tik vien kā folkloras pulciņos un sadzīves līmenī," viņš teica.