Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Vienotība" Saeimas spīkera amatam varētu virzīt Āboltiņu

"Vienotība" Saeimas spīkera amatam varētu virzīt pašreizējo Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, ja izdosies nodrošināt nepieciešamo balsu vairākumu, aģentūrai BNS neoficiāli norādīja vairāki "Vienotības" pārstāvji.

Pašlaik Saeimas spīkera vēlēšanās izsludināts pārtraukums līdz otrdienas rītam, un pagaidām šim amatam oficiāli ir izvirzīts tikai "Saskaņas centra" (SC) pārstāvis Andrejs Klementjevs.

Zatlera Reformu partija (ZRP) jau apliecinājusi, ka pēc tās līdera Valda Zatlera neievēlēšanas par parlamenta priekšsēdētāju partija šim amatam jaunu kandidātu nevirzīs. Partijas pārstāvis Edmunds Sprūdžs aģentūrai BNS atturējās komentēt, kā ZRP varētu rīkoties attiecībā uz Klementjeva kandidatūru.

Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Gaidis Bērziņš aģentūrai BNS norādīja, ka NA pagaidām pieturas pie iepriekšējām norunām un par atbalstu citiem iespējamiem spīkera amata kandidātiem nav lēmusi. Arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirmdienas vakarā nekādu lēmumu nav pieņēmusi un otrdien par to lems "ar svaigām galvām".

Savukārt seši no ZRP atšķēlušies deputāti pirmdien vakarā vienojušies, ka nav pamata Saeimas spīkera amatā atbalstīt Klementjevu, taču par atbalstu citiem kandidātiem tikšot lemts tikai pēc to oficiālas izvirzīšanas, aģentūrai BNS sacīja viens no grupas deputātiem Klāvs Olšteins.

Uz jautājumu, vai šie deputāti varētu atbalstīt Āboltiņas kandidatūru, viņš atbildēja: "Ja viņu izvirzīs, mums nav pamata neatbalstīt."

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas pirmajā sēdē tika izgāzta Zatlera Reformu partijaslīdera Zatlera kandidatūra Saeimas priekšsēdētāja amatam, par kuru neilgi pirms balsojuma vienojās koalīcija "Vienotība", ZRP un Nacionālā apvienība, kā arī seši ZRP pametušie deputāti. Taču vairākums nenobalsoja par Zatleru, līdz ar to bija jāizvirza jauni kandidāti.

Pēc neveiksmīgajām vēlēšanām uz trešo kārtu Saeimas vēlēšanās uzvarējusī apvienība "Saskaņas centrs" Saeimas spīkera amatam izvirzīja Andreju Klementjevu, kurš 10.Saeimā bija vicespīkers.

Saeima pirmdienas vakarā nolēma izsludināt sēdes pārtraukumu līdz otrdienas plkst. 9.