Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ZRP un "Vienotība" Saeimas spīkera amatam virzīs Āboltiņu

Zatlera Reformu partija (ZRP) un "Vienotība" 11.Saeimas spīkera amatam virzīs līdzšinējo Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu ("Vienotība"), aģentūrai BNS apliecināja partiju pārstāvji.

"Mēs gribam ievērot koalīcijas vienošanos un izvirzīt spīkeru no koalīcijas vidus," pamatoja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Viņa uzsvēra, ka tā ir pašas ZRP iniciatīva, nevis "Vienotības" aicinājums, un šim lēmumam būšot visu 16 ZRP deputātu simtprocentīgs atbalsts.

Āboltiņu virzīs arī viņas pārstāvētā apvienība "Vienotība", aģentūrai BNS apstiprināja apvienības pārstāvis Dzintars Zaķis.

Viņš norādīja, ka pašlaik ir šķietami pietiekams balsu vairākums, lai Āboltiņa tiktu ievēlēta šajā amatā, lai gan ar aizklātajiem balsojumiem simtprocentīgi neko nevarot zināt.

Zaķis arī uzsvēra, ka nav laba situācija, ka balsojumā par Saeimas spīkeru piedalās tikai viens opozīcijas virzīts pārstāvis, un piebilda, ka Āboltiņa ir augsta līmeņa profesionāle, kas līdz šim labi pierādījusi sevi Saeimas spīkeres amatā, tādēļ pieņemts lēmums šim amatam virzīt tieši viņu.

Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Gaidis Bērziņš aģentūrai BNS norādīja, ka NA varētu atbalstīs Āboltiņas kandidatūru, ja par to būs vienojušies visi pārējie koalīcijas partneri.

"Mēs atbalstām visu, kas izriet no noslēgtās vienošanās," teica Bērziņš, piebilstot, ka NA frakcija precizēs savu rīcību pirms otrdienas rītā gaidāmās Saeimas sēdes.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Augusts Brigmanis aģentūrai BNS nesniedza konkrētu atbildi, kāds būs ZZS balsojums attiecībā uz Āboltiņu. Par to tikšot lemts otrdien pirms Saeimas sēdes, tomēr Brigmanis izteicās, ka šis balsojums būtu labs pārbaudījums jaunveidojamajai koalīcijai, vai tai tiešām ir 56 balsis, un viņš neredzot iemeslu, kādēļ tai vajadzētu opozīcijā atstātās ZZS 13 deputātu balsis.

Āboltiņa Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" uz jautājumu par gatavību atkārtoti ieņemt Saeimas priekšsēdētāja amatu norādīja, ka "Vienotības" prioritāte joprojām ir Valdis Dombrovskis kā premjers, tomēr pēc Valda Zatlera (ZRP) neievēlēšanas Saeimas spīkera amatā "Vienotības" frakcijā būtu grūti atrast citu kandidātu, kurš kompetences ziņā būtu piemērotāks spīkera amatam kā Āboltiņa.

ZRP pirmdienas vakarā arī nolēmusi par frakcijas vadītāju virzīt Valdi Zatleru un par vadītāja vietnieku ‒ Vjačeslavu Dombrovski.

Jau ziņots, ka arī vairāki "Vienotības" pārstāvji aģentūrai BNS neoficiāli norādīja, ka Saeimas spīkera amatam varētu virzīt Āboltiņu, ja izdosies nodrošināt nepieciešamo balsu vairākumu.

11.Saeimas pirmajā sēdē tika izgāzta Zatlera Reformu partijas līdera Valda Zatlera kandidatūra Saeimas priekšsēdētāja amatam, par kuru neilgi pirms balsojuma vienojās koalīcija "Vienotība", ZRP un Nacionālā apvienība, kā arī seši ZRP pametušie deputāti. Taču vairākums nenobalsoja par Zatleru, līdz ar to bija jāizvirza jauni kandidāti.

Pēc neveiksmīgajām vēlēšanām uz trešo kārtu Saeimas vēlēšanās uzvarējusī apvienība "Saskaņas centrs" Saeimas spīkera amatam izvirzīja Andreju Klementjevu, kurš 10.Saeimā bija vicespīkers.

Saeima pirmdienas vakarā nolēma izsludināt sēdes pārtraukumu līdz otrdienas plkst.9.