Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Bildtu kritizē par zviedru žurnālistu neglābšanu

Šodien Etiopijā sāksies tiesas prāva pret diviem zviedru žurnālistiem, kuri apsūdzēti terorismā. Zviedrijas mediji kritizējuši ārlietu ministru Karlu Bildtu, ka viņš nepietiekami uzstājīgi mēģinājis glābt savas valsts pilsoņus, un izteikuši aizdomas, ka ministrs rīkojies savtīgu interešu vadīts.

K. Bildts to noliedzis un paziņojis, ka gaida atvainošanos no laikraksta Dagens Nyheter, kas, pēc viņa vārdiem, publiskojis «amatieru cienīgas ziņas».

30 gadus vecais reportieris Martins Šibije un 29 gadus vecais fotogrāfs Johans Pērsons Etiopijas provincē Ogadenā tika aizturēti šā gada 1. jūlijā, pēc tam, kad bija ieradušies šajā valstī kopā ar separātistu grupējuma Ogadenas Nacionālā atbrīvošanas fronte (ONLF) kaujiniekiem, atgādina Zviedrijas ziņu portāls The Local. Pirmajās dienās pēc viņu aizturēšanas no Zviedrijas ārlietu ministrijas puses nav sekojusi nekāda reakcija, un tieši tas lielā mērā noteicis žurnālistu likteni – viņiem izvirzītas apsūdzības terorisma atbalstīšanā un draud līdz pat 20 gadus ilgs cietumsods.

Dagens Nyheter raksta, ka K. Bildta bezdarbība izskaidrojama ar savtīgiem apsvērumiem un interešu konfliktu. Saskaņā ar avīzes rīcībā esošajām ziņām, reportieri žurnāla Filter uzdevumā ieradušies Ogadenas provincē, lai aprakstītu Etiopijas armijas vardarbību pret vietējiem iedzīvotājiem, kas esot saistīta ar vēlmi aizstāvēt ārvalstu naftas kompāniju intereses Etiopijā. Viena no šādām kompānijām ir zviedru Lundin Petroleum, kuras direktoru padomē K. Bildts strādājis no 2000. līdz 2006. gadam. Zviedru avīze izvirzījusi versiju, ka ministrs gluži vienkārši nav vēlējies kaitēt savu bijušo darba devēju interesēm, tāpēc sākotnēji nav reaģējis uz žurnālistu aizturēšanu un tikai pēc ilgāka laika, kad bijis jau par vēlu, formāli aicinājis Etiopijas varas iestādes viņus atbrīvot.

K. Bildts šādu saistību pilnībā noliedzis. Viņš uzsvēris, ka pēc amata atstāšanas vairs nestrādājot Lundin labā, turklāt atgādinājis, ka kontraktus Āfrikā šī kompānija noslēgusi jau pēc 2006. gada. «Dagens Nyheter ir arī sajaukuši Lundinu ģimenes fonda ieguldījumus ar Lundin Petroleum ieguldījumiem,» norādījis ārlietu ministrs. Viņš arī uzsvēris, ka savus pienākumu pildījis pēc labākās sirdsapziņas. Zviedrijas pilsoņi jau iepriekš informēti, ka daļa Etiopijas ir karadarbības zona, kurā iebraukt ir riskanti. Tāpat K. Bildts uzsvēris, ka šādu jautājumu risināšana ir «konsulāra, nevis politiska problēma».