Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ZRP noslēdz sadarbības līgumu ar sešiem deputātiem, kas no tās atdalījās

Zatlera Reformu partija (ZRP) otrdien noslēgusi sadarbības līgumu ar sešiem deputātiem, kas no partijas svētdien atdalījās, lai nodrošinātu normālu koalīcijas veidošanas gaitu, žurnālistiem otrdien sacīja jaunveidojamās koalīcijas premjera kandidāts Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš informēja, ka būtisku izmaiņu amatu sadalē nav, taču partijas vienojušās, ka par Satiksmes ministriju, kuru, kā iepriekš iecerēts, vadīs bezpartejisks ministrs, politisko atbildību uzņemsies "Vienotība" un seši no ZRP atdalījušies deputāti.

Klāvs Olšteins pēc partiju sarunām uzsvēra, ka seši deputāti, kas aizgāja no ZRP, atbalsta Valda Dombrovska vadītu vadību, kā arī ZRP programmatiskos mērķus un darbosies kā neatkarīgi deputāti, kuri būs "prognozējami savā darbībā".

Savukārt uz jautājumu, kā uztver to, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien nav aicinājis neatkarīgos deputātus uz sarunām kopā ar pārējām partijām, Olšteins atbildēja, ka tas nav nekas īpašs, jo prezidents ir aicinājis tieši ievēlētos deputātus.

Jau vēstīts, ka esošās koalīcijas liktenis nav skaidrs pēc tam, kad seši deputāti nolēma atdalīties no Zatlera Reformu partijas, tādējādi jaunveidojamajai koalīcijai no trim labējām partijām nodrošinot tikai 50 balsu iepriekš plānoto 56 vietā.

Premjers Dombrovskis, kurš ir arī jaunveidojamās koalīcijas premjera amata kandidāts, gan iepriekš teica, ka sarunas par koalīcijas veidošanu turpināsies esošā modeļa ietvars, domājot par to, kā iesaistīt no ZRP atšķēlušos deputātus.

Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien Rīgas pilī uz sarunu par pašreizējo situāciju koalīcijas veidošanā un iespējamo turpmāko politiķu rīcību aicinājis iespējamās koalīcijas pārstāvjus.