Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Ievēlēts 11.Saeimas prezidijs

11.Saeima četru stundu laikā otrdien ievēlēja jaunā parlamenta prezidiju. Par Saeimas priekšsēdētājas biedri otrdien aizklātā balsošanā ievēlēta Inga Bite (Zatlera Reformu partija), savukārt par otru biedru apstiprināts Andrejs Klementjevs ("Saskaņas centrs").

Par Biti nobalsoja 62 tautas kalpi, pret bija 35 tautas kalpi, bet viena vēlēšanu zīme bija sabojāta.

Savukārt par Klementjevu nobalsoja 72 deputāti, pret bija 25 tautas kalpi. Viņš arī 10.Saeimas laikā bija Saeimas priekšsēdētāja biedrs.

Deputāti arī otrdien par Saeimas sekretāru ievēlēja Dzintaru Rasnaču (Nacionālā apvienība), par viņu balsoja 55 deputāti, bet pret bija 43 deputāti.

Savukārt par sekretāra biedru ievēlēts Jānis Vucāns (Zaļo un zemnieku savienība), par kuru nobalsoja 76 deputāti, bet pret bija 16 deputātu.

Saeimas prezidija sastāvā kopumā ir pieci deputāti – Saeimas priekšsēdētājs, divi viņa biedri, Saeimas sekretārs un viņa biedrs.

Prezidijs nosaka Saeimas iekšējo kārtību un darba gaitu, dod atzinumus un virza tālāk saņemtās lietas visos Saeimas Kārtības rullī paredzētajos gadījumos, sagatavo Saeimas sēžu darba kārtību un lemj par komandējumiem. Tāpat prezidijs pieņem darbā un atlaiž no darba Saeimas struktūrvienību vadītājus un veic citas organizatoriskās funkcijas.

Jau vēstīts, ka Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanas sākās jau pirmdien, 11.Saeimas pirmajā darba dienā, taču divās vēlēšanu kārtās neizdevās ievēlēt eksprezidentu un Zatlera Reformu partijas līderi Valdi Zatleru šajā amatā, tādēļ Saeimas sēdē tika izsludināts pārtraukums līdz otrdienas rītam.

Otrdienas rītā par Saeimas priekšsēdētāju ievēlēta līdzšinējās 10.Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ("Vienotība"). Par viņu balsoja 51 deputāts, pret bija 44 tautas kalpi, savukārt četras balsošanas zīmes bija sabojātas.