Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Cekulē iznīcinātas 1266 nesprāgušās munīcijas vienības

No 8. līdz 14.oktobrim Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīri veica zemes virskārtas attīrīšanu no sprādzienbīstamiem priekšmetiem Cekules bijušo munīcijas noliktavu teritorijā Stopiņu novadā mācību „Detonators 2011” ietvaros.

Attīrīšanā piedalījās 19 Zemessardzes karavīri un 43 zemessargi. Viņi atrada 1266 dažāda veida munīcijas vienības, 700 no tiem bija uzspridzinātāji, bet pārējie - sprādzienbīstami priekšmeti: aviācijas bumbas, artilērijas šāviņi, mīnmetēja mīnas un citi. Tos karavīri neitralizēja, uzspridzinot turpat Cekulē.

Šogad tika atrasts vairāk sprādzienbīstamu priekšmetu nekā 2010.gadā, kad tika iznīcinātas 500 munīcijas vienības, savukārt, 2009.gadā tika neitralizēti 1700 sprādzienbīstami priekšmeti. Paredzēt, cik daudz munīcijas katru gadu atradīs un iznīcinās nav iespējams, jo munīcija atrodas zemes virskārtā līdz pat 3 metru dziļumam. Lai arī iepriekšējos gados NMN speciālisti Cekulē attīrīja zemes virskārtu, munīcija vēl arvien nokļūst zemes virspusē. Tas daļēji saistīts ar krāsainā metāla un kara trofeju meklētāju aktivitātēm un to, ka šī teritorija nav apsargāta.

Cekules munīciju noliktava ir viens no lielākajiem ar nesprāgušo munīciju piesārņotajiem objektiem Latvijā, kas izmantota militārām vajadzībām jau kopš 1920.gada.