Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bērziņš neatzīst šķeltnieku balsis par piederīgām koalīcijai

© f64

Valsts prezidents Andris Bērziņš neatzīst sešu šķeltnieku balsis par piederīgām koalīcijai, līdz ar to partijām līdz trešdienai ir jānāk ar jaunu redzējumu par koalīciju, informēja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Prezidents otrdien tikās ar "Vienotības", Zatlera Reformu partijas (ZRP) un Nacionālās apvienības (NA) līderiem Valdi Dombrovski, Valdi Zatleru un Raivi Dzintaru. Bērziņš partijām uzsvēris, ka šīs sešu deputātu balsis neatzīst par topošās koalīcijas balsīm.

"Prezidenta pieredze liecina, ka cilvēki, kas vienreiz ir lauzuši solījumu, tādu scenāriju var atkārtot vēlreiz. Ar tādiem cilvēkiem nevar rēķināties, uz viņiem nevar paļauties," prezidenta viedokli pauda Krapāne.

Līdz ar to prezidents koalīcijā redz tikai 50 balsu, un līdz trešdienas plkst. 11 trīs partijas "Vienotība", ZRP un NA nāks klajā ar jaunu redzējumu par koalīciju, informēja Krapāne.

Arī premjers Dombrovskis ("Vienotība") pēc tikšanās ar prezidentu atzina, ka Bērziņš skeptiski vērtē sešu ZRP pametušo deputātu uzticamību, tādēļ partiju sarunas par koalīcijas modeļa pilnveidošanu turpināsies otrdien un trešdien un komentāri par topošo koalīciju būs tikai pēc šīm sarunām.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka esošā koalīcijas modeļa pilnveidošana ar citām partijām esot sarežģīts jautājums, jo ZRP nepieļauj "Vienotībai" tīkamo sadarbību ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), savukārt "Saskaņas centra" iesaiste valdībā nav iespējama Nacionālās apvienības pozīcijas dēļ.

"Tomēr reāli risinājumi ir, tos rīt ceram piedāvāt," teica Dombrovskis.

Savukārt ZRP vadītājs Zatlers norādīja, ka prezidentam ir atrādīts 56 deputātu koalīcijas modelis, kuru "veidojot ir ņemta vērā vēlētāju griba, kas ir jārespektē, par spīti tam, ka ir notikusi atsevišķu deputātu atdalīšanās". Zatlers arī atkārtoti apliecināja, ka sarkano līniju par ZZS nemainīs.

Nacionālās apvienības pārstāvis Dzintars sacījaa, ka daudz iespēju šīs koalīcijas pilnveidošanai nav, bet NA darīs visu iespējamo, lai šo modeli saglabātu.

Jau vēstīts, ka svētdien no ZRP atšķēlās seši deputāti, līdz ar to ZRP frakcijai palikušas tikai 16 balsis. ZRP otrdien gan noslēgusi sadarbības līgumu ar šķeltniekiem.