Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Olšteins prezidenta kritiku uzskata par mājienu koalīcijā aicināt ZZS

Klāvs Olšteins, kurš kļuvis par līderi kopumā sešu deputātu grupai, kas 11.Saeimas sanākšanas priekšvakarā pameta Zatlera Reformu partiju (ZRP), nepiekrīt Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedoklim, ka šo sešu deputātu balsis nav pieskaitāmas koalīcijai.

"Katrs Saeimā ievēlētais deputāts pēc būtības ir vienlīdzīgs, un, ja viņš ir garantējis atbalstu, tad koalīcijai ir garantētas 56 balsis, nav pamata pārmest, ka balsu nepietiek," uz prezidenta veltīto kritiku atbildēja Olšteins.

Viņš norādīja, ka prezidents nav iebildis pret viņu iekļaušanu koalīcijā, bet "viņam ir iebildumi, ka mūsu izšķirošās balsis ir koalīcijas garants".

"Šis solis [izstāties no ZRP] neattiecas par valdības darbu, tas bija attiecināms uz lēmumu pieņemšanu. Nevar pārmest cilvēkiem, ka viņi vēlas pieņemt demokrātiskus lēmumus. Labāk, ka mēs rīkojamies šādi, nevis dezorganizētu partijas darbu no iekšienes," paskaidroja Olšteins.

Olšteina grupa gan solījusi atbalstu Valda Dombrovska ("Vienotība") valdībai, taču Valsts prezidenta Andris Bērziņš otrdien paziņoja, ka šīs sešu deputātu balsis neatzīst par topošās koalīcijas balsīm.

"Prezidenta pieredze liecina, ka cilvēki, kas vienreiz ir lauzuši solījumu, tādu scenāriju var atkārtot vēlreiz. Ar tādiem cilvēkiem nevar rēķināties, uz viņiem nevar paļauties," prezidenta viedokli pauda preses sekretāre Līga Krapāne.

Olšteins prezidenta izteikumus tulko kā nepārprotamu mājienu koalīcijā aicināt Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un neuzskata, ka samazinājušās viņu iespējas iekļauties valdošajā koalīcijā, uzņemoties līdzatbildību par kādu no nozarēm.

"Uzskatu, ka tas ir nepārprotams mājiens valdībā aicināt Zaļo un zemnieku savienību. Politiskā loģika liek saprast, ka nav vajadzīgs milzīgs vairākums, bet kaut kādas balsis," sprieda jaunais deputāts.

Līdz ar Olšteinu, kurš 10.Saeimas laikā izstājās no "Vienotības", noliekot arī deputāta mandātu, no ZRP atšķēlās arī Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs.

Izstāšanās notika dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas, tādējādi izjaucot iepriekš panākto vienošanos par jauno valdību, jo ZRP, "Vienotībai" un NA palika vairs tikai 50 balsu.

"Esam nodibinājuši neatkarīgu deputātu grupu. Mūsu politiskie uzstādījumi nemainās," teica Olšteins.

Viņš norādīja, ka tuvākajā laikā plānots dibināt biedrību, kas nākotnē varētu pāraugt partijā.

"Visdrīzākajā laikā izlemsim, kāds būs mūsu programmatiskais uzstādījums, un pieļauju, ka tuvākajā laikā tiks nodibināta biedrība, kurā mēs visi iestāsimies un kuras vērtības mēs arī aizstāvēsim parlamentā. Partijas dibināšana netiek izslēgta, bet pašlaik ir svarīgi parādīt, ka mūsu mērķi ir patiesi, nepārprotami un skaidri," viņš sacīja un uzsvēra, ka nav pamata apšaubīt viņu leģitimitāti.