Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Ekonomika

Latvija un Baltkrievija vienojas par bezvadu tehnoloģiju attīstīšanas nosacījumiem

Satiksmes ministrijas (SM) un Elektronisko sakaru direkcijas pārstāvjiem sarunās ar Baltkrievijas Sakaru un informatizācijas ministrijas delegāciju, kas notika Minskā panākta vienošanās par bezvadu tehnoloģiju attīstīšanas nosacījumiem, informē Elīna Balgalve Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste.

Bez papildu radiofrekvenču spektra koordinācijas ar Baltkrieviju jaunās bezvadu tehnoloģijas varēs ieviest 97 % no Latvijas teritorijas.

Latvijas mobilo sakaru pakalpojumu sniedzēji varēs attīstīt jaunos bezvadu pakalpojumus lielākajā daļā valsts teritorijas un VAS „Elektronisko sakaru direkcija” nebūs jāvēršas pie kompetentās iestādes kaimiņvalstī, lai saskaņotu šo pakalpojumu attīstīšanai nepieciešamo radiofrekvenču spektru. Šī spektra koordinācija būs jāveic tikai 10 km platā pierobežas zonā. Līdz ar to tiks atvieglots iesaistīto pušu darbs un saīsināts minēto pakalpojumu ieviešanai nepieciešamais laiks.

Satiksmes ministrijas (SM) un Elektronisko sakaru direkcijas pārstāvji SM Sakaru departamenta direktora Edmunda Beļska vadībā piedaloties sarunās ar Baltkrievijas Sakaru un informatizācijas ministrijas delegāciju vienojās par 790-862 MHz joslas un GSM 900 MHz frekvenču joslas lietošanu.

Latvijas un Lietuvas ierosināto sarunu gaitā tika sagatavotas un parakstītas divpusējas vienošanās par nosacījumiem, kas jāievēro, ieviešot mobilās sistēmas, piemēram, nākamās paaudzes mobilās bezvadu platjoslas tehnoloģiju (LTE) 790-862MHz joslā. Šī gada augustā līdzīga vienošanās tika panākta arī ar Krievijas Federācijas sakaru administrāciju.

Sarunās detalizēti tika apspriesti katras valsts mērķi un plāni attiecībā uz 790-862MHz frekvenču joslas izmantošanu nākotnē un elektromagnētiskās saderības nodrošināšanu starp šīm valstīm. Baltijā minēto joslu šobrīd izmanto ciparu televīzijai, bet Baltkrievijā un Krievijas Federācijā tajā darbojas gaisa kuģniecības radionavigācijas sistēmas.

Sarunu laikā papildus tika parakstīta divpusējā vienošanās par GSM 900 MHz joslas lietošanas nosacījumiem un trīspusējā starp Latviju, Baltkrieviju un Lietuvu par GSM 900 MHz joslas prioritāro kanālu sadalījumu.