Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Līdz ar mikroautobusu pārvadājumu nodošanu RS paredz vairākus uzlabojumus

Līdz ar maršruta mikroautobusu pārvadājumu nodošanu Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumam "Rīgas satiksme" (RS) no 2012.gada pasažieriem paredzēti vairāki uzlabojumi, tostarp drošāks sabiedriskais transports un noteikta grafika ievērošana, otrdien žurnālistiem pavēstīja Rīgas domes (RD) Satiksmes departamenta direktora vietnieks satiksmes organizācijas un pasažieru pārvadājumu jautājumos Vitālijs Reinbahs.

Viņš informēja, ka līdz ar izmaiņām sabiedriskais transports Rīgā būs drošāks, jo to uzraudzīs viens centrs ‒ RS. Vairāki ieguvumi paredzēti arī precizitātes jautājumos, tostarp noteikta maršrutu grafika ievērošana. Plānots arī, ka Rīgas sabiedriskajā transportā būs vienots stils.

Pēc Reinbaha teiktā, maršruta mikroautobusu pārvadājumu nodošana RS ļaus ietaupīt līdzekļus, samazinot administratīvo slogu darbiniekiem un kancelejas preču izdevumus.

RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens sacīja, ka jaunās funkcijas nodrošināšanai līdz gada beigām plānots izsludināt iepirkumu, lai noslēgtu līgumus ar apakšuzņēmējiem. Maršrutu tīkls nemainīsies, un pat plānots izveidot divus jaunus maršrutus, viņš klāstīja un minēja, ka projekta pirmajā kārtā maršruta mikroautobusos e-talonus gan izmantot nevarēs.

Vienlaikus visiem pārvadātājiem būs jāievēro valsts likumi, tādējādi paredzētās atlaides saņems invalīdi. Savukārt citi atvieglojumi, piemēram, atlaides skolēniem, nav paredzēti, atzina Bemhens. Viņš norādīja, ka jaunās funkcijas pārņemšana RS papildu izdevumus neradīs, ja neskaita to, ka pieaugs pārraugāmo transportlīdzekļu skaits. Savukārt transportlīdzekļu aprīkošana ar nepieciešamajām iekārtām, piemēram, GPS ierīcēm, būs jāveic apakšuzņēmējiem.

Runājot par biļešu cenām, RS valdes priekšsēdētājs teica, ka tas būs viens no iepirkumu vērtēšanas kritērijiem – cenas piedāvās apakšuzņēmēji, balstoties uz citām noteiktajām prasībām – transportlīdzekļu tehnisko stāvokli, drošību, kustības grafika ievērošana un citām.

Pašlaik RS pati nevar fiziski nodrošināt maršruta mikroautobusu pārvadājumus un iepirkt šāda tīkla apkalpošanai nepieciešamos transporta līdzekļus, uzsvēra Bemhens.

RD deputāti otrdien atbalstīja jaunā sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma noslēgšanu ar RS. Satiksmes departaments ir sagatavojis līgumu par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu Rīgas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, šo funkciju pilnībā uzticot RS, paskaidroja pašvaldībā, piebilstot, ka jaunajā līgumā nav nodalīta atsevišķa maršrutu daļa, ko līdz šim apkalpoja privātie pārvadātāji.

Reinbahs informēja, ka bez izmaiņām par maršrutu mikroautobusu pārvadājumiem būtībā jaunais līgums ir tāds pats kā esošais – veiktas tikai nelielas redakcionālas izmaiņas.

Jau vēstīts, ka pērnā gada decembrī RD atbalstīja tiesības RS sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus Rīgas pilsētas maršrutu tīklā no 2012.gada 1.janvāra, tostarp pārņemot maršruta taksometru pasažieru pārvadājumu organizēšanu. Lai izmaiņas stātos spēkā, jānoslēdz jauns sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgums. Pašvaldību un pārvadātāju noslēgtie līgumi par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu būs spēkā līdz 2011.gada 31.decembrim.

"Rīgas satiksme" nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.