Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

Atcelta Ukrainas prezidenta Janukoviča vizīti un tikšanās ar ES vadību

Eiropas Savienība (ES) otrdien atcēla šonedēļ plānoto Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča vizīti Briselē. Šāds lēmums pieņemts neilgi pēc rietumvalstu un ES asi nosodītā tiesas sprieduma bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko lietā.

Reaģējot uz cietumsoda piespriešanu Ukrainas ekspremjerei Jūlijai Timošenko, Eiropas Savienība (ES) ir atcēlusi ceturtdien 20. oktobrī paredzēto Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča vizīti Briselē, otrdien informē aģentūra "ITAR – TASS".

Kā norāda avoti Briselē, vizīte ir atlikta līdz laikam, kad nosacījumi būs labvēlīgāki, lai panāktu progresu divpusējās attiecībās. Vienlaikus neesot plānots atcelt decembrī paredzēto divpusējo Ukrainas - ES sammitu.

Janukovičam ceturtdien Briselē bija paredzēts tikties ar ES prezidentu Hermanu van Rompeju un Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu.

Janukovičs uz ES lēmumu reaģējis, paziņojot, ka negrasās mainīt savu ceļojumu plānus un dosies uz Briseli kā pirmo pieturas punktu Eiropas vizītes ietvaros. " Es negrasos nevienu lūgt uz sarunām, ja būs vēlēšanās, tad varam tikties," paziņojis Ukrainas prezidents.

Kā ziņots ES dalībvalstu sašutumu izraisīja Timošenko notiesāšana par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, slēdzot līgumus par dabasgāzes piegādi ar Krieviju. Janukovičs iepriekš atzinis, ka šis faktors kavēs Ukrainas eirointegrāciju.

Kā ziņots, Timošenko par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, slēdzot valstij neizdevīgus dabasgāzes piegāžu līgumus ar Krieviju, tika piespriests septiņu gadu cietumsods .

Jau vēstīts, ka vilšanos par spriedumu paudusi Brisele un vairākas ES dalībvalstis. Tiek norādīts, ka Ukrainas un ES attiecības pasliktināsies.