Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Zāļu lieltirgotājiem būs pienākums rēķināt uzcenojumu no produkta cenas ar ražotāja atlaidi

Veselības ministrija (VM) sagatavojusi grozījumus noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem, kas paredz ‒ ja zāļu ražotājs dod atlaidi lieltirgotājam, tad uzcenojums jārēķina no cenas ar atlaidi.

Par šiem grozījumiem trešdien lems valdība.

VM norāda, ka zāļu ražotāja deklarētā cena ir par pamatu zāļu lieltirgotavu un aptieku maksimāli pieļaujamo zāļu cenu veidošanai. Tomēr daudzos gadījumos šī zāļu ražotāja paziņotā cena Zāļu valsts aģentūrai nav faktiskā cena, jo no tās vēl tiek dotas atlaides zāļu vairumtirgotājiem. Aptiekas savukārt saņem atlaides no zāļu lieltirgotavām, bet uzcenojumu piemēro tuvu maksimālajam, līdz ar to zāļu cenu samazinājums nenonāk līdz gala patērētājam.

"Mērķis ir tāds ‒ lai netiktu kropļots zāļu tirgus ar milzīgu atlaižu summu, kas naudā ir mērāma miljonos un kuras dēļ notiek dažādas mārketinga akcijas, kas neveicina pārdomātu zāļu lietošanu mūsu iedzīvotājiem. Šīs atlaides ne tuvu nenonāk līdz gala lietotājam, līdz pircējam ‒ tikai atsevišķos gadījumos, atsevišķu akciju veidā, atsevišķās aptieku ķēdēs," otrdien žurnālistiem paskaidroja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija, Zaļo un zemnieku savienība).

Tas gan neattiecas uz jebkuru atlaidi, bet tikai tām, ko ražotājs dod konkrētiem medikamentiem. Bārzdiņš atzina, ka izmaiņas noteikumos samazinās ražotāju vēlmi dot atlaides, bet atgādināja, ka jau no šā gada ražotājiem ir solidāri jāatmaksā kompensējamo zāļu budžetā tie līdzekļi, kas šajā sistēmā tiek pārtērēti.

"Ja ražotājam nav iespējas samazināt cenu, bet ir iespēja dažādos citos veidos dot šīs atlaides, tad valstij ir jāmāk tās paņemt, lai pēc tam tās nonāktu līdz iedzīvotājiem," sacīja Bārzdiņš.

Savukārt farmācijas nozares asociācijas uzskata, ka nav izvērtēti riski, kas saistīti ar medikamentu cenu izmaiņām, ja tiks mainīta cenu noteikšanas kārtība un atceltas atlaides, un VM lēmums nav ekonomiski pamatots.

"Nav izvērtēti riski, kas saistīti ar aptieku spēju turpināt savu darbu apstākļos, kad valsts ir maksimāli ierobežojusi aptieku piecenojumus (it īpaši attiecībā uz aptiekām, kas strādā ārpus lielajām pilsētām) un aptuveni 50% no visām zālēm tiek izplatītas ar samazinātu aptieku un lieltirgotavu piecenojumu valsts kompensācijas sistēmas ietvaros," teikts organizāciju paziņojumā.

VM gan uzskata, ka sabiedrība ar mazo lauku aptieku iespējamo bankrotu tiek pārspīlēti baidīta, jo tas ir arguments, ar kuru varētu apturēt noteikumu virzību. "Ja kāds no esošajiem lieltirgotājiem pēkšņi mainīs piegāžu nosacījumus tikai daļai tirgus dalībnieku, VM aicinās Konkurences padomi to izvērtēt," norāda VM.

Ministrija kopā ar Veselības inspekciju rūpīgi sekošot, lai nesamazinātos aptieku pieejamība laukos. "Tam apliecinājums ir arī finansiāls atbalsts 50 santīmu apmērā par katru recepti tām aptiekām laukos ar nelielu apgrozījumu, kuras izsniedz iedzīvotājiem lētākos medikamentus," uzsver VM.

"Piedāvātie grozījumi ir tieši vērsti pret aptieku tīklu un lieltirgotavu biznesa būtību ‒ izspiest no ražotājiem papildu atlaides peļņas gūšanai un ierobežot izvēles iespējas, piedāvājot tikai konkrētā ražotāja medikamentus," uzskata ministrija.

Aicinājumu valdībai nepieņemt VM izstrādātos grozījumus parakstījušas Aptieku biedrība, Aptieku attīstības biedrība, Aptieku īpašnieku asociācija, Latvijas Farmācijas arodbiedrība, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija, Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācija un Starptautisko Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija.

Veselības ministrs, komentējot lielo nesaprašanos ar nozares organizācijām, nemaz nepauda vēlmi panākt šo organizāciju piekrišanu noteikumu grozījumiem. "Ja 90% šo sabiedrisko organizāciju pārstāv komersantus ‒ ražotājus, aptiekas, lieltirgotavas vai arī pacientu organizācijas, kas saņem diezgan nopietnu finansējumu no zāļu ražotājiem,‒ mēs nekad nepanāksim konsensusa lēmumu šādās lietās. Valstij ir jābūt spēcīgākajam spēlētājam," uzskata Bārzdiņš.