Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

PVD aicina uzmanīties ar internetā tirgotas gaļas iegādi

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina pircējus pievērst īpašu uzmanību gaļas un gaļas produktiem, kurus viņi iegādājās ar interneta portālu sludinājumu palīdzību.

Tāpat dienests aicina personas, kas produkcijas realizācijai izmanto interneta sludinājumu portālus, apzināties, ka viņi iesaistās pārtikas apritē un viņu darbībām jāatbilst prasībām, neapdraudot patērētāju veselību.

Veicot tirdzniecības pārbaudes valsts ēnu ekonomikas apkarošanas programmas ietvaros, kā arī ar šovasar konstatētajām patērētāju saslimšanām, dienesta inspektori pievērsa uzmanību pārtikas produktu tirdzniecībai interneta portālos.

Pārbaužu laikā tika konstatēta virkne būtisku pārkāpumu svaigas gaļas produktu tirdzniecībā internetā pieejamos sludinājumu portālos. Pārbaužu laikā bieži tika konstatēts, ka personas iesaistās pārtikas apritē bez reģistrācijas, ir nepietiekama produktu izsekojamība un neatbilstoši gaļas produkcijas pārvadāšanas un glabāšanas apstākļi.

Lai arī sabiedrībā ir pieprasīta mājās audzētu cūku gaļa un pašpatēriņam saražoti pārtikas produkti, PVD atkārtoti uzsver, ka cilvēku patēriņam nekaitīgas gaļas ražošana sākās reģistrētās dzīvnieku novietnēs. Tā, pirmkārt, ir dzīvnieku īpašnieka atbildība par dzīvnieka labturību, veselību un ēdināšanu. Slimus vai aizdomīgi slimus, ārstētus (līdz veterināro zāļu izdalīšanās perioda beigām) dzīvniekus nav atļauts izmantot gaļas iegūšanai pārtikas vajadzībām. Arī par šo prasību ievērošanu atbildīgs ir dzīvnieka īpašnieks.

Ja dzīvnieks tiek nogādāts kautuvē, valsts pilnvarots veterinārārsts veic dzīvnieka izcelsmes vai identifikācijas kontroli, pirmskaušanas apskati (klīnisko izmeklēšanu) un pēckaušanas veterināro ekspertīzi (liemeņu un subproduktu izpēti)., t.sk. laboratorisko kontroli. Ja dzīvnieks nav identificējams, tas tiek nokauts, taču gaļa tiek deklarēta kā pārtikai nederīga.

Bieži vien gaļai, kura tiek iegūta pašmāju saimniecībā, netiek veikta veterinārā ekspertīze un laboratoriskā kontrole. Tā tiek piedāvāta tuviniekiem un kaimiņiem, kas līdz ar to rada potenciālu risku daļai sabiedrības saslimt ar zoonožu slimībām, no kurām sevišķi bīstama ir trihineloze.

Pircējiem, iegādājoties lietošanai svaigu cūkgaļu, aicinām pievērst uzmanību tam, vai gaļas liemenis ir marķēts ar veselības marķējumu – ovālas formas zīmogu, kas apliecina, ka ir veikta veterinārā ekspertīze un gaļa ir derīga lietošanai pārtikā.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis uzsver, ka dienests turpinās pastiprināti pārbaudīt svaigas gaļas tirdzniecību interneta portālu sludinājumos un aicina patērētājus nopietni izvērtēt internetā publicētos sludinājumu piedāvājumus.