Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bērziņš liek mēģināt vēlreiz

© F64 Photo Agency

Olšteina sešnieka stutētu koalīciju Valsts prezidents Andris Bērziņš neatzīst par labu esam. Valdim Dombrovskim rīt prezidentam jāuzrāda labāks modelis. Visticamāk – jāizšķiras, kuru partneri atstāt opozīcijā.

Otrdien Valsts prezidents koalīciju veidojošo partiju – Zatlera Reformu partijas (ZRP), Vienotības un Nacio-nālās apvienības Visu Lat-vijai!-TB/LNNK – pārstāvjus izsauca pie sevis, lai tie atskaitītos par pēdējām norisēm koalīcijas veidošanā un paustu savu viedokli par to.

Pirms došanās pie prezidenta V. Dombrovskis sarunās ar Klāvu Olšteinu bija panācis vienošanos par Olšteina sešnieka atbalstu koalīcijai. Kā samaksu par šo pakalpojumu atkritējiem tika apšaubāmais gods līdz ar Vienotību būt atbildīgiem par bezpartejisko satiksmes ministra kandidātu Aivi Roni. Iepriekš par šo mistisko divu partiju atbildības dalīšanu par vienu ministru bija vienojušās Vienotība un ZRP. Iznākot no Valsts prezidenta kabineta, V. Dombrovskis atklāja, ka A. Bērziņš ir ļoti skeptisks par ZRP pametušo sešu Saeimas deputātu pausto atbalstu topošajai koalīcijai un ka partijām ir jārod risinājumi, kā trauslo veidojumu padarīt pārliecinošāku. Neoficiāli avoti gan vēsta, ka Valsts prezidents bijis daudz kategoriskāks un paziņojis, ka V. Dombrovski neizvirzīs valdības veidošanai, ja koalīcijas vairākums tiks balstīts uz pārbēdzēju balsīm.

V. Dombrovskis un ZRP līderis Valdis Zatlers, atbildot uz jautājumu, kādi ir iespējamie koalīcijas stiprināšanas varianti, dažādās formās un locījumos atkārtoja vienu un to pašu – jārunā ar partneriem un frakcijām. Neraugoties uz tik nekonkrētām atbildēm, V. Dombrovskis apgalvoja, ka risinājumi ir vairāki. Tomēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pieaicināšana valdībai neesot iespējama, jo ZRP, pamatojoties uz V. Zatlera teikto, negrasoties mānīt savus vēlētājus un sadarboties ar oligarhu intereses pārstāvošu partiju. Līdzīgā situācijā ir Nacionālā apvienība un Saskaņas centrs (SC). Šajā gadījumā sadarboties traucē citi apsvērumi – krasi atšķirīgā izpratne par Latvijas okupāciju.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars atklāja, ka sarunu laikā partiju pārstāvji un prezidents uz papīra zīmējuši iespējamos koalīcijas modeļus. «Daudz variantu nav,» atzina jaunais politiķis.

Rezultāts politisko norišu vērotājiem ir acīm redzams. Olšteina sešnieks ir iznīcinājis gandrīz visas iespējas izveidot stabilu vairākuma koalīciju, un tagad ir tikai laika jautājums, kurš no nosacītajā opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem – SC vai ZZS – tiks uzņemts koalīcijā.

Ņemot vērā, ka Nacionālā apvienība un ZRP savas sarkanās līnijas solās nepārkāpt, atlikušo variantu nav daudz. Atstājot opozīcijā ZRP, koalīcija var iegūt 13 ZZS balsis, kas koalīcijai dotu nepārliecinošas 47 frakcijās esošu deputātu balsis un, iespējams, sešas Olšteina sešnieka – kopā nestabilas 53 balsis.

Daudzsološāka kombinācija sanāk, ja par lieko atzīst Nacionālo apvienību. Tad durvis paveras SC 31 mandātam, kas koalīcijai dotu konstitucionālo vairākumu garantējošas 67 balsis.

Protams, prezidentam šis balagāns var apnikt, un par valdības veidotāju tiktu nosaukts viens no SC premjerministra amata kandidātiem. Nils Ušakovs, kas arī otrdien pabija pie prezidenta, ir pārliecināts, ka SC ir gatavs uzņemties valdības veidošanu un šis pienākums partijai obligāti jāuztic, jo reformu un tiesiskuma koalīcija sevi ir kompromitējusi. «Šī koalīcija tiek veidota uz diviem pamatiem – uz meliem un politiskās korupcijas,» paziņoja N. Ušakovs.

Taču ļoti iespējams, ka savu pēdējo sarkano līniju būs spiests pārmērīt Valdis Zatlers, jo koalīcijai varētu pieaicināt ZZS.