Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēlas karavīrs Gilads Šalits atgriezies mājās

© Scanpix

Pirms vairāk nekā pieciem gadiem palestīniešu nolaupītais Izraēlas karavīrs Gilads Šalits ir atgriezies mājās, savukārt Izraēla vakar atbrīvoja pirmos simtus palestīniešu cietumnieku. Nav prognozējams, ka šī vienošanās varētu nopietni veicināt Izraēlas un palestīniešu miera sarunas.

G. Šalits vakar no Gazas joslas tika nogādāts Ēģiptē, savukārt no turienes Izraēlā. Netālu no robežpārejas punkta Izraēlas pusē viņš pirmo reizi kopš 2006. gada vasaras varēja runāt pa tālruni ar saviem vecākiem. Pēc tam atbrīvotais ar helikopteru tika nogādāts Telnofas gaisa spēku bāzē, kas atrodas Izraēlas dienvidu daļā, un tur viņu sagaidīt bija ieradies premjerministrs Benjamins Netanjahu, kā arī citas augstas amatpersonas un arī viņa ģimene. Pašlaik 25 gadus vecais G. Šalits tika nolaupīts Izraēlas un palestīniešu sadursmju laikā, un palestīniešu kaujinieki viņu sagūstīja Izraēlas teritorijā. Televīzijā rādītajos kadros īsi pēc tam, kad HAMĀS pārstāvji viņu bija nodevuši Ēģiptes amatpersonām, G. Šalits izskatījās noguris, viņš arī vairījās atbildēt uz reportieru jautājumiem. Tomēr viņš reportieriem izteica cerību, ka cietumnieku apmaiņa būs solis uz mieru Izraēlas un palestīniešu attiecībās un veicinās abu pušu sadarbību. Cerību, ka apmaiņa veicinās miera sarunas, izteicis arī ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Mūns. Izdevuma Time komentētājs Tonijs Karons gan prognozē, ka savu piekāpšanos Izraēlas valdība tuvāko mēnešu laikā mēģinās kompensēt ar stingru turpmāko rīcību attiecībās ar palestīniešiem un nekāds pagrieziena punkts miera procesā nav gaidāms. Arī paziņojumam, ka panākta vienošanās par G. Šalita atbrīvošanu, sekoja cits Izraēlas paziņojums – ka apmetņu būvēšana Rietumkrastā turpināsies.

Pret G. Šalita atbrīvošanu Izraēla no saviem cietumiem ir piekritusi izlaist vairāk nekā tūkstoš palestīniešu ieslodzīto, no kuriem daļa ir pastrādājuši smagus noziegumus pret Izraēlas pilsoņiem. Daudziem no viņiem piespriests mūža ieslodzījums, vienam no atbrīvotajiem pat 36 mūža ieslodzījumi. No vakar atbrīvotajiem 477 palestīniešu cietumniekiem lielāko daļu Izraēla pēc saviem ieskatiem nogādāja Gazas joslā, bet pārējos – Rietumkrastā, ziņo AP. Vairāki desmiti atbrīvoto palestīniešu izraidīti no Izraēlas un nogādāti Turcijā, Sīrijā, Jordānijā un Katarā, bet citiem pēc atgriešanās palestīniešu teritorijās piemēroti drošības pasākumi – pārvietošanās ierobežojumi un pienākums ik mēnesi ziņot par sevi Izraēlas armijai. Pārējos 550 ieslodzītos, kuru atbrīvošanu paredz vienošanās, Izraēla palestīniešu teritorijās nogādās nākammēnes, vēsta BBC. Vairākums atbrīvojamo palestīniešu ir grupējuma HAMĀS biedri, tomēr sarakstā ir iekļauta arī daļa konkurējošās organizācijas Fatāh kaujinieku.

Izraēlas tiesa iepriekš bija noraidījusi iesniegtās prasības bloķēt Izraēlas un palestīniešu panākto vienošanos par cietumnieku apmaiņu. Vienošanos anulēt pieprasījuši bija palestīniešu uzbrukumos cietušo Izraēlas pilsoņu tuvinieki, kas uzskata, ka Izraēlas maksātā cena par viena karavīra atbrīvošanu nav adekvāta un ka par noziegumiem notiesātajiem ir jāpaliek ieslodzījumā. Tiesas lēmums ir balstīts uz atzinumu, ka vienošanās par cietumnieku apmaiņu ir politisks un atrodas ārpus tiesas lēmumu sfēras.

G. Šalita atbrīvošanu Izraēla ir sagaidījusi ar lielu prieku – iedzīvotāji pie mājām ir uzvilkuši karogus, izstādījuši plakātus ar atbalstošiem uzrakstiem. Laikraksta Jediot Aharonot pasūtītās iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka vienošanos par G. Šalita atbrīvošanu atbalsta 79 procenti Izraēlas iedzīvotāju. Cietumnieku apmaiņu svin arī palestīnieši. Kā ziņo Al Jazeera, Rietumkrastā valda noskaņojums, ka šī ir nacionāla uzvaras diena. Grupējums HAMĀS, kas kontrolē Gazas joslu, vakar bija izsludinājis brīvdienu. Organizācijas pārstāvji ir paziņojuši, ka cietumnieku apmaiņa ir palestīniešu uzvara un piederībai kādai no palestīniešu politiskajām un kaujinieku organizācijām nav svarīga. Gazas joslā atbrīvotie cietumnieki tika sagaidīti kā varoņi.

Izraēlas cietumos ieslodzīti joprojām ir vairāk nekā četri tūkstoši palestīniešu, kas notiesāti par uzbrukumiem Izraēlai. Losandželosas Kalifornijas universitātes profesors Sarē Makdisī telekanālam Al Jazeera norādīja, ka Izraēlas armija okupētajās teritorijās Rietumkrastā reidus veic ik nakti un vairākas reizes dienā, un mēnesī aiztur 200 līdz 400 cilvēku. Līdz ar to cietumnieku skaitu, kas atbrīvoti apmaiņā pret G. Šalitu, atjaunot ir iespējams dažu mēnešu laikā.