Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dombrovskis koalīcijā plāno piesaistīt opozīcijas balsis

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") Valsts prezidentam Andrim Bērziņam trešdien nepiedāvās kardināli jaunu koalīcijas modeli, bet esošo koalīciju plāno uzlabot ar opozīcijas balsīm.

Dombrovskis intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" norādīja, ka prezidentam piedāvās esošo koalīcijas modeli, taču tas tiks uzlabots.

"Runa ir par esošā [koalīcijas] modeļa uzlabošanu, piesaistot arī iespējamu opozīcijas balsis vai vismaz atsevišķu opozīcijas deputātu atbalstu, bet par konkrētu modeli es varēšu runāt, kad būsim izrunājuši to ar sadarbības partneriem un prezidentu. Mēs redzam, ka prezidents ir skeptisks par šo deputātu balsīm, līdz ar to ir nepieciešams papildu atbalsts koalīcijai," klāstīja Dombrovskis.

Viņš atteicās konkretizēt iespējamos variantus, norādot, ka vispirms to pārrunās ar koalīcijas partneriem un prezidentu.

Arī uz jautājumu par bezpartejiskā, bet no Zaļo un zemnieku savienības ievēlētā Jāņa Dūklava iesaisti valdībā Dombrovskis uzsvēra, ka sākumā to vēlas pārrunāt ar koalīcijas partneriem.

Savukārt Zatlera Reformu partijas (ZRP) pametušo sešu deputātu atgriešanās partijā, pēc Dombrovska domām, pēc būtības situāciju nemainīs, jo prezidents ir skeptisks pret šīm sešām balsīm, un atgriešanās ZRP "diez vai šo skepsi noņems", lai gan seši deputāti ir apliecinājuši atbalstu esošajai koalīcijai.

Uz jautājumu, vai izstrādātais modelis ļauj izveidot stabilu koalīciju, neskatoties uz sešu šķeltnieku balsīm, Dombrovskis uzsvēra, ka tas ļauj "piesaistīt papildus atbalstu, lai noņemtu prezidenta bažas, ka koalīcijai, kurai ir 56 balsis, uz sešām balsīm nevar īsti paļauties". "Pēc būtības es domāju, ka mums būs jāstrādā ar 56 balsīm," viņš piebilda.

Premjers arī uzskata, ka nebūs jāpārkāpj sarkanās līnijas. "Būs pietiekoši normāls risinājums," viņš noteica, apliecinot, ka koalīcijai netiks piesaistīta klāt vēl kāda partija, bet gan atsevišķi šo partiju deputāti.

Dombrovskis arī apliecināja, ka amatu sadalē izmaiņas nav paredzētas, un otrdien ir parakstīta vienošanās starp "Vienotību", ZRP, Nacionālo apvienību (NA) un sešiem šķeltniekiem.

Iespējamās koalīcijas un sešu ZRP pametušo deputātu tikšanās Saeimā sāksies plkst. 10, un stundu vēlāk "Vienotības", ZRP un NA pārstāvji atkārtoti tiksies ar prezidentu.