Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zatlera partijas Jelgavas nodaļa aicina sasaukt ārkārtas kongresu un pārvēlēt vadību

Zatlera Reformu partijas (ZRP) Jelgavas nodaļa otrdienas vakarā nolēmusi aicināt partijas vadību sasaukt ārkārtas kongresu un pārvēlēt vadību, raksta portāls laikraksta "Zemgales Ziņas" portāls "zz.lv".

Jelgavas nodaļas biedri uzskata, ka jāsāk partijas rindu attīrīšana, lai šķelšanās neatkārtotos un partija izdzīvotu līdz pašvaldību vēlēšanām.

ZRP pārstāve Daiga Holma aģentūrai BNS sacīja, ka par aicinājumu sanākt uz ārkārtas kongresu lems valde. Taču pagaidām nav zināms, kad notiks valdes sēde, kurā tas tiks izvērtēts.

Otrdienas vakarā notikušajā ZRP Jelgavas nodaļas sapulcē piedalījās ap 30 biedru, no ZRP 11. Saeimā ievēlētie deputāti Inga Vanaga un Jānis Ozoliņš, kā arī ZRP valdes locekle Sarma Freiberga. Lai gan iepriekš plānojis, tomēr pēdējā brīdī valdības koalīcijas veidošanas sarunu dēļ uz Jelgavu neatbrauca ZRP līderis Valdis Zatlers. Savukārt līdzšinējais ZRP Jelgavas nodaļas vadītājs un Zemgales reģiona līderis Viktors Valainis, kas pirmdien oficiāli atkāpies arī no šiem amatiem, iepriekš solīja ierasties un biedriem skaidrot aiziešanu no partijas, taču solījumu nepildīja.

Lai gan iepriekš lēsts par daudz mazākiem skaitļiem, Vanaga sanāksmē atklāja, ka oficiāli Jelgavas nodaļā ZRP ir teju uz pusi vairāk biedru - 129 biedri. Līdz šim bija informācija par 71 biedru, no kuriem uz sapulcēm parasti ieradās ap 50.

Sapulcē deputāts Jānis Ozoliņš atzinis, ka ZRP līdz šim bijušas problēmas iekšēju lēmumu pieņemšanā, taču tas, viņaprāt, saistīts ar partijas izveides tempiem un nelielo trīs mēnešu pieredzi. "Tādā ātrumā ceļot, kā mēs to izdarījām, tiek pieļautas kļūdas. Vajadzīgs kosmētiskais remonts, lai to [partiju] uztaisītu pēc mūsu ideāliem," teica Ozoliņš.

Partijas biedrs Jelgavas novada aktīvists valgundnieks Kārlis Rimša sacīja, ka piekrīt katram teikumam, ko kā argumentus aiziešanai no ZRP minējuši seši deputāti. Arī viņš kritizē demokrātijas trūkumu lēmumu pieņemšanā un darbu nesaskanēšanu ar atklātības, godīguma un reformu ideāliem.

Arī Freiberga, pati būdama ZRP valdes locekle, atzinās, ka var parakstīties zem aizgājēju deputātu vārdiem, kaut pati pieder tiem cilvēkiem, kurus zākā par demokrātijas trūkumu. Viņa neslēpa, ka kopš partijas dibināšanas tikai šajā pirmdienā bijis pirmais balsojums lēmuma pieņemšanai. Līdz šim partijas vadībā par jautājumiem diskutēts, vairāki valdes locekļi nav kautrējušies tiem nepiekrist, taču lēmumi pieņemti nebalsojot, bet vēlāk paskaidrojot, ka viss noticis vienprātīgi.

Asu biedru kritiku izpelnījās ZRP kodola rīcība, izvēloties ministru kandidātus. Četri no pieciem izvēlēti tādi, kas nav partijas biedri. "Vai tiešām šī partija ir tik resursiem nabadzīga?" jautāja Gundega Pavāre. Biedri uzsvēra, ka jāpanāk, lai partijas vadība nākotnē uz dažādiem amatiem virzītu ZRP biedrus, nevis pelēkos kardinālus, kas liecina par atlaistās Saeimas netikumiem.

Arī deputāts Ozoliņš, pats būdams ZRP valdes loceklis, piekrita, ka uz izpildvaras amatiem jāizvirza cilvēki, kas izturējuši tautas balsojumu. Tomēr gadījumā ar vairākiem ZRP ministru amata kandidātiem tā nav noticis, jo viņi nav kandidējuši vēlēšanās kā deputāti un tādēļ nav zināms, cik ļoti sabiedrība tiem uzticas.

Jelgavas biedru sapulcē vairākkārt izskanēja apņemšanās mudināt ZRP vadību sasaukt partijas ārkārtas kongresu, kurā jāpārvēl ZRP valde un ētikas komisija. To biedri vaino pārāk lēnā lēmuma pieņemšanā saistībā ar sešu no partijas aizgājušo deputātu saskaņotajām priekšvēlēšanu aktivitātēm – viņi, nesaskaņot ar partijas vadību un biedriem, pirms vēlēšanām izdeva paši savu reklāmas avīzi, publicējot vēlēšanu biļetenu paraugus ar atzīmētiem krustiņiem pie pašu vārdiem. Partijā par to runāts, taču tādas rīcības nosodīšana nav notikusi, atrunājoties ar nevēlēšanos pirms vēlēšanām bojāt partijas tēlu.

Tagad ZRP biedri neizslēdz iespēju, ka jau sākotnēji sešu biedru slepenā priekšvēlēšanu kampaņa bijusi apzināti saskaņota rīcība, lai tiktu parlamentā, bet pēc vēlēšanām kalpotu ne vairs ZRP ideoloģijai, bet gan cita spēka interesēm. Arī Jelgavas nodaļa, konstatējot Valaiņa pārkāpumu ar atsevišķas avīzes izdošanu, par to zinājusi, bet sabiedrībai par to nav signalizējusi. Deputāte Vanaga gan uzsvēra, ka viņa nodaļas vārdā rakstījusi iesniegumu ZRP ētikas komisijai, bet iecietīgiem pret Valaini lūgts būt, lai vēl pirms ētikas komisijas lēmuma "viņu nesaplēstu gabalos" vēlēšanu laikā.

"Iesniegumu ētikas komisijai uzrakstīju pēc vēlēšanām, jo šīs avīzes tika izplatītas divas dienas pirms vēlēšanām. Es vienkārši vēlējos, lai Valaiņa neētisko darbību izvērtē vienā nodaļas sapulcē, nevis vairākās. Žēl, ka aicināju biedriem sagaidīt ētikas komisijas lēmumu," tā tagad saka Vanaga.

Jelgavas nodaļas sapulcē izskanēja doma, ka sešus aizgājušos deputātus biedri mudinās demisionēt. Tāpat tika runāts par iespēju sarīkot sapulci, ļaujot viņiem publiski pamatot, kāpēc tik pēkšņi nolēmuši nodot ZRP.

Vairums biedru vienojās, ka gan partijas vadībā, gan tās Jelgavas nodaļā nepieciešams pašattīrīšanās process, lai tajā paliktu tikai ZRP ideāliem uzticīgie biedri.