Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Ušakovs Dombrovska valdībai neprognozē ilgu darbību

11.Saeimas vēlēšanās uzvarējušā un opozīcijā palikušā "Saskaņas centra" (SC) valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs nākamajai valdībai neprognozē ilgu darbību un pauž apņēmību pēc tās krišanas veidot jaunu Ministru kabinetu.

Nākamā Valda Dombrovska ("Vienotība") valdība nestrādāšot ilgāk par aizejošo Ministru kabinetu (MK), tas ir, nepilnu gadu, aģentūrai BNS komentēja Ušakovs.

Nākamā valdība, kuras veidošanu Valsts prezidents uzticējis pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim ("Vienotība"), darbosies ne ilgāk par otro Dombrovska vadīto valdību, un "tad būs iespēja sākt veidot kaut ko citu", un tad iniciatīvu uzņemsies SC, kas ir 11.Saeimas vēlēšanu uzvarētāji.

"Mēs pilnīgi piekrītam Valsts prezidenta teiktajam, ka ir jābūt plašai un rīcībspējīgai koalīcijai, bet šo trīsarpus partiju kroplo veidojumu mēs neatbalstīsim. Mēs būsim nikna un konstruktīva opozīcija, bet šī koalīcija ļoti ātri izbeigsies," klāstīja Ušakovs.

Viņš arī atgādināja jau iepriekš pausto uzskatu, ka koalīcija, ko veido "Vienotība", Zatlera Reformu partija, Nacionālā apvienība un seši šķeltnieki, "ir izveidota uz meliem un politiskās korupcijas pamatiem".

"Cilvēki, kas sauc sevi par tiesiskuma aizstāvjiem, meloja balsojumā par Zatleru [Saeimas spīkera amatā], un, lai nodrošinātu sešu deputātu atbalstu šai koalīcijai, ir jāpiedāvā kaut kādas ministrijas pārraudzība, tas ir klajš politiskās korupcijas piemērs. Mēs tādu veidojumu atbalstīt vienkārši nevaram," sacīja Ušakovs.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu esošajam premjeram Dombrovskim. Valsts prezidents uzskata, ka ilgāka vilcināšanās valdības veidošanā var radīt nopietnu apdraudējumu darbam pie nākamā gada valsts budžeta un citu nozīmīgu lēmumu pieņemšanas.

Līdz ar to pašreizējais koalīcijas modelis, ko veidotu "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zatlera Reformu partija (ZRP), kā arī no ZRP izstājušies deputāti, ir vienīgais, kas pašlaik dod reālu iespēju izveidot valdību. Tajā pašā laikā šāds lēmums neliedz partijām rīkoties, lai piedāvāto modeli uzlabotu, uzsvēris Bērziņš.

11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja SC, iegūstot 31 deputāta vietu, ZRP ieguva 22, bet seši deputāti no partijas izstājās, "Vienotībai" tika 20 vietu, Nacionālajai apvienībai – 14, bet Zaļo un zemnieku savienībai – 13 deputātu mandātu.