Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā

Veidos vienu centru Latvijas stratēģiskās attīstības vadībai

Trešdien, 19. oktobrī, Ministru kabinets izskatīja jautājumu par jaunas institūcijas - Pārresoru koordinācijas centra izveidi, kura uzdevums būs plānot un uzraudzīt ilgtspējīgu Latvijas stratēģisko attīstību.

Pārresoru koordinācijas centrs būs tiešā Ministru prezidenta pakļautībā un nodrošinās ilgtermiņa plānošanas dokumentu izstrādi un to ieviešanas uzraudzību.

Šī gada 16. jūnijā, Saeimai veicot grozījumus Attīstības plānošanas sistēmas likumā, tika noteikts, ka vairāku šajā likumā noteikto funkci¬ju īstenošanai, kas saistītas ar koordinētu valsts attīstības plānošanu, Ministru prezidenta pakļautībā ir izveidojams Pārresoru koordinācijas centrs.

Lai novērstu fragmentētu pieeju attīstības plānošanai un nodrošinātu, ka ar augsta līmeņa vidēja un ilgtermiņa plānošanas dokumentu koordināciju valstī nodarbojas viens centrs, Pārresoru koordinācijas centrs tiek izveidots ar 2011.gada 1.decembri.

Plānots, ka Pārresoru koordinācijas centrs no VARAM pārņems tādas funkcijas kā Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas izstrādi (t.sk. Saeimas rosinātu grozījumu izstrādi jau pieņemtajā Latvija 2030), stratēģijas īstenošanas uzraudzību un koordināciju, Nacionālā attīstības plāna izstrādi 2014. – 2020.gadam, tā īstenošanas uzraudzību un koordināciju.

Papildus centra uzdevumos ietilps nacionāla līmeņa attīstības plānošanas dokumentu, kas ir saistīti ar Latvijas Republikas dalību Eiropas savienībā īstenošanas uzraudzība un koordinācija (ES 2020 stratēģija), Deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbību un tās īstenošanas rīcības plāna izpildes koordinācija, kā arī atzinumu sniegšana Ministru prezidentam par viņa dienaskārtībā nonākušo jautājumu saskaņotību ar hierarhiski augstākajos attīstības plānošanas dokumentos noteiktajām prioritātēm, ietekmi uz valsts konkurētspēju.

Pārresoru koordinācijas centra vadītāja atlasīšanai līdz 2011. gada 28. oktobrim tiks izsludināts konkurss.

Kā jau ziņojām, Pārresoru koordinācijas centra izveide nepieciešama, jo valstī izveidojusies sadrumstalota attīstības plānošanas prakse un savstarpēji nekoordinēta attīstības plānošanas dokumentu sistēma. Turklāt tajos nav vai ir ļoti vāja saikne ar budžeta plānošanu, tai skaitā ar Eiropas Savienības fondu līdzekļu plānošanu. Šāda institūcija jāveido, jo valdības centrā līdz šim nav bijusi institūcija ar neapstrīdamu reformu mandātu, kura starpministriju līmenī koordinētu gan jaunu attīstības plānošanas dokumentu izstrādi, gan veiktu uzraudzību pār jau pieņemto dokumentu izstrādi.

Plānots, ka Pārresoru koordinācijas centrā darbosies 14 amatpersonas, vadītāja amata kandidāts tiks noteikts konkursa kārtībā. Šogad darbībai centrā tiks pārcelti četri darbinieki no VARAM, trīs no Valsts kancelejas un viens no Ekonomikas ministrijas, bet uz pieciem augsta līmeņa konsultatīvo personu amatiem izsludinās konkursu.

Institūcijas gada budžets plānots 260 000 latu apmērā, no kuriem 40% varēs nodrošināt, veicot finansējuma pārdali starp resoriem. Par finansējuma piešķiršanu lems, izstrādājot 2012.gada valsts budžetu.