Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā

Valdība atļauj IeM par 205 tūkstošiem latu iegādāties 94 autotransporta līdzekļus

Valdība trešdien atļāva Iekšlietu ministrijai saskaņā ar iepirkuma līgumu par transportlīdzekļu nomu nosacījumiem iegādāties 94 autotransporta līdzekļus par kopējo summu 205 334 lati, veicot samaksu nākamgad.

Iekšlietu ministrija ziņojumā valdībai norāda, ka Valsts policijai ilgtermiņa saistībām transportlīdzekļu nomai 2012.gadā paredzēti 4 220 316 latu, arī 2013.gadā – 4 220 316 latu.

Valdība jau vasarā atļāva Iekšlietu ministrijai slēgt iepirkuma līgumus par autotransporta līdzekļu nomu no 2012. līdz 2016.gadam, paredzot izdevumus ilgtermiņa saistībām ne vairāk kā 4 220 316 latu apmērā ik gadu.

Savukārt Finanšu ministrijai bija uzdots 2012.gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas procesā precizēt Iekšlietu ministrijas bāzes izdevumus ilgtermiņa saistībām atbilstoši noslēgtajiem iepirkuma līgumiem 2012. un 2013.gadam un palielināt tos 2014. līdz 2016.gadam.

Lai nodrošinātu Valsts policiju ar nepieciešamajiem autotransporta līdzekļiem, šogad februārī izsludināts atklātais konkurss par transportlīdzekļu nomu uz pieciem gadiem.

Vieglo automobiļu klasē par uzvarētāju tika atzīts uzņēmums "Auto Īle un Herbst". Augustā policija noslēdza iepirkuma līgumu par 317 jaunu un nelietotu autotransporta līdzekļu nomu.

Mikroautobusu klasē par uzvarētāju tika atzīts uzņēmuma "SEB Līzings" piedāvājums. Iepirkuma līgumu par 96 jaunu un nelietotu transportlīdzekļu nomu bija plānots noslēgt šogad septembrī.

Vēl vienā vieglo automobiļu klasē iepirkuma procedūra tika pārtraukta, jo pretendentu finansiālais piedāvājums būtiski pārsniedz policijai šim mērķim apstiprināto finanšu līdzekļu apmēru.

Šajā iepirkuma daļā bija plānots nomāt 265 automobiļus satiksmes uzraudzības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā iesaistīto struktūrvienību, kā arī iecirkņu inspektoru dienesta pienākumu izpildei.

Taču, tā kā iepirkuma procedūra pārtraukta, nebūs iespējams pilnā apmērā nodrošināt policijas struktūrvienības ar autotransporta līdzekļiem.

Septembrī bija plānots izsludināt jaunu iepirkumu šajā iepirkuma priekšmeta daļā par 210 autotransporta līdzekļu nomu. Provizoriski minēto autotransporta līdzekļu saņemšanas laiks iecerēts nākamgad martā.

Pašlaik spēkā esošās līgumsaistības ar "DnB Nord Līzings" un "SEB līzings" beigsies attiecīgi novembrī un decembrī, un nomātie 739 autotransporta līdzekļi būs jānodod līzinga kompānijām.

Saskaņā ar jauno nomas līgumu nosacījumiem tiks saņemti 623 jauni autotransporta līdzekļi, kuru saņemšanas laiks būs no decembra līdz nākamā gada maijam.

Ņemot vērā to, ka nododamo autotransporta līdzekļu skaits būs lielāks, nekā tiks saņemts, un 38% no nomājamo automašīnu skaita tiks saņemti pēc 2012. gada marta, būs laika periods, kad policijai kopējais automašīnu skaits būs mazāks nekā tās darbības nodrošināšanai nepieciešams, un līdz ar to pastāv risks, ka tiks apdraudēta policijas pamatfunkciju izpilde.

Lai risinātu problēmu, Iekšlietu ministrija un policija uzskata, ka finansiāli izdevīgāka ir jau nomāto autotransportlīdzekļu izpirkšana, nevis līgumu par autotransporta līdzekļu nomu darbības laika pagarināšana.

Līgumu pagarināšanas gadījumā nomas maksājumi, ja tie tiks paredzēti pašreizējā apmērā, pārsniegs autotransporta līdzekļu atlikušo vērtību, par kuru ir iespējams autotransporta līdzekļus iegādāties.

Turklāt jāņem vērā, ka daļa automašīnu ir labā tehniskā stāvoklī un to nobraukums ir mazāks par plānoto, un tās ir attiecīgi aprīkotas.

Noslēgtie nomas līgumi ar "DnB Nord Līzings" un "SEB līzings" paredz nomāto automašīnu izpirkšanu pēc nomas termiņa beigām par atlikušo vērtību, kas norādīta piedāvājumā.

Šogad Valsts policija savām vajadzībām ir iecerējusi izpirkt 119 automašīnu. Šim mērķim paredzēti finanšu līdzekļi 274 569 latu apmērā.

Autotransporta līdzekļu iegāde dos iespēju nodrošināt policiju ar autotransportu tajā periodā, kad no jauna nomātie autotransporta līdzekļi vēl nebūs saņemti. Pēc to saņemšanas tiks atsavināti vai norakstīti autotransporta līdzekļi, kuru lietošanas laiks ir ilgāks par 15 gadiem.

Valdības sēdes protokollēmums paredz atļaut Iekšlietu ministrijai atbilstoši 2006.gadā noslēgtajam iepirkuma līgumam par transportlīdzekļu nomu nosacījumiem iegādāties 94 autotransporta līdzekļus par kopējo summu 205 334 lati, veicot samaksu nākamgad.

Savukārt Finanšu ministrijai nākamā gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas procesā uzdots precizēt Iekšlietu ministrijas bāzes izdevumus 2012.gadam, samazinot izdevumus ilgtermiņa saistībām autotransporta līdzekļu nomai par 205 334 latiem un attiecīgi palielinot izdevumus pamatlīdzekļu iegādei, lai nodrošinātu ar automašīnu iegādi saistīto izdevumu segšanu.