Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraidījusi trīs pret Latviju iesniegtos pieteikumus

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir pieņēmusi trīs galīgus lēmumus pret Latviju izskatāmajās lietās atzīstot tās par nepieņemamām tālākai izskatīšanai pēc būtības, informē Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa.

tiesa svītroja no izskatāmo lietu saraksta Gunta Apiņa pieteikumu. Viņš savā pieteikumā apgalvoja, ka TV pārraidē esot nosaukts par slepkavu pirms notiesāšanas, turklāt viņš nevarējis piedalīties Saeimas vēlēšanās, jo atbildīgā policijas inspektore nebija savlaicīgi nosūtījusi viņa pasi uz izmeklēšanas cietumu.

Tiesa noraidīja pieteikumu kā neatbilstošu tālākai izskatīšanai pēc būtības, jo iesniedzējs lietas izskatīšanas laikā vairākkārt bija izteicis draudus tiesai, kā arī apšaubījis tās neatkarību.

Šī ir pirmā noraidītā lieta pret Latviju, pamatojoties uz pieteikuma iesniedzēja ļaunprātīgi izmantotām tiesībām sūdzēties tiesā.

Savukārt otrā lietā Gaļina Ņikitina sūdzējās par Rīgas domes atteikumu piešķirt viņai dzīvokli kā mazturīgai personai, kas dzīvo denacionalizētā namā, lai gan viņa bija sagaidījusi savu kārtu pašvaldības dzīvokļu rindā.

Tiesa piekrita valdības argumentam, ka iesniedzēja nav izsmēlusi iekšējos tiesību aizsardzības līdzekļus, proti, nav pārsūdzējusi administratīvās rajona tiesas lēmumu par pašvaldības atteikumu piešķirt īres dzīvokli, kā arī par svītrošanas faktu no dzīvokļu reģistra vispār nav vērsusies ar pieteikumu administratīvajā rajona tiesā.

Trešajā lietā tiesa vienbalsīgi noraidīja Alda Pundura sūdzību par liegto pieeju tiesai. Sūdzības pamatā bija apgalvojums, ka liegtā pieeja izmeklēšanas lietas materiāliem par ceļu satiksmes negadījumu, kurā Pundurs bija cietušais, liedza viņam iespēju vērsties tiesā ar zaudējumu atlīdzības prasību.

Tiesa norādīja, ka ceļu satiksmes negadījuma izmeklēšanas laikā Pundurs nekad nebija vērsies atbildīgajās iestādēs ar zaudējumu atlīdzības lūgumu.

Turklāt, pat ja ceļu satiksmes negadījuma dēļ netika ierosināta krimināllieta, vainīgā persona tika noskaidrota un sodīta administratīvā kārtā.