Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Pakalniņas filma iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla konkursā

Režisores Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma „33 zvēri Ziemassvētku vecītim” iekļauta nozīmīgākā dokumentālo filmu festivāla Eiropā – Starptautiskā Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla – konkursa skatē, kas norisināsies laikā no 16. līdz 27. novembrim.

Lailas Pakalniņas filma par galveno balvu cīnīsies vidēja garuma filmu programmā, kurā tiks demonstrētas 16 filmas no tādām valstīm kā ASV, Austrālija, Krievija, Ķīna, Nīderlande, Polija, Rumānija, Serbija u.c. Dalībai tajā pieteiktas vairāk kā 3 600 filmas, no kurām konkursu un ārpus konkursu skatēs skatītāji varēs noskatīties 316 filmas. Jāpiebilst, ka „33 zvēri Ziemassvētku vecītim” ir vienīgā filma, kas šogad festivālā pārstāvēs Baltijas valstis.

„33 zvēri Ziemassvētku vecītim” ir labestību un cilvēka cēlsirdību apliecinošs kino par Līvijas kundzi un viņas tuvākajiem – suņiem, kaķiem, trušiem, šinšillu un citiem zvēriem. Līdzīgi kā iepriekš, veidojot filmu „Pa Rubika ceļu”, arī Līvijas kundzes stāstam izteiksmīgā filmā tapt Lailai Pakalniņai palīdzējis operators Uldis Jancis un skaņu režisors Anrijs Krenbergs.

Nacionālo pirmizrādi filma piedzīvoja septembra beigās, festivāla Arsenāls ietvaros.

Laila Pakalniņa uz Amsterdamas dokumentālo filmu festivālu dosies ne vien kā konkursā pārstāvētas filmas režisore un producente, bet arī kā pilnmetrāžas filmu konkursa programmas žūrijas pārstāve.

Paralēli filmu festivālam šajā laikā notiek arī filmu tirgus un dažādi informatīvi izglītojoši pasākumi filmu profesionāļiem.

Studijā „Kompānija Hargla” producētā filma tapusi ar Nacionālā kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Savulaik 1989. gadā IDFA galveno balvu ieguva Ivara Selecka nu jau par klasiku tapusī filma „Šķērsiela”, tomēr arī pēdējos gados Latvijas filmu dalība Amsterdamas dokumentālo filmu festivālā ir visai redzama. Pagājušajā gadā festivāla konkursā piedalījās nu jau pasaules slavu iemantojusī Andra Gaujas filma „Ģimenes lietas”, 2008.gadā - režisores Ilzes Burkovskas-Jacobsen filma „Bekons, sviests un mana mamma”, bet 2002.gadā - režisora Herca Franka autobiogrāfiskā pilnmetrāžas kinolente „Flashback”. Dažādās festivāla skatēs iepriekš izrādītas vairākas citas Lailas Pakalniņas režisētās filmas – „Veļa”, „Teodors”, „Leiputrija”, kā arī kopdarbs ar Māri Maskalānu – „Par dzimtenīti”.