Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā

Strautiņš: Dombrovska nominēšana premjera amatam ekonomikai nozīmēs prognozējamību

Atkārtota Valda Dombrovska nominēšana Ministru prezidenta amatam Latvijas ekonomikai nozīmēs prognozējamību, aģentūrai BNS atzina "DnB NORD Bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

"Ekonomikai tas nozīmē prognozējamību. Topošās valdības darbības pašā sākumposmā vēl dominētu iepriekšējo divu valdību prioritāte – finanšu stabilizācija, bet pēc tam darba kārtība mainīsies, ja vien pasaules ekonomika nepiedzīvos lielākos iespējamos satricinājumus. Sākot no nākamā gada, prioritāte būs attīstība un reformas. Lai arī iespējamo valdības veidotāju vidū vērojama izteikta personību cīņa, ideoloģiskā aspektā nākamā valdība būs samērā viendabīga. Līdz ar to būs vieglāk panākt, lai tā darbojas kā vienota komanda," teica Strautiņš.

Viņš arī norādīja, ka Dombrovskis pašlaik ir pasaulē pazīstamākais Latvijas politiķis un viņa starptautiskā reputācija ir laba.

"Vai valdību izdosies izveidot? Pēdējo pāris nedēļu laikā ir cirstas briesmīgas emocionālas brūces. Valdību veidojošajiem cilvēkiem vajadzētu sanākt kopā aiz slēgtām durvīm un sirsnīgi izrunāties par savstarpējiem pāridarījumiem. Labāk izprotot gan pašu personiskās, gan sabiedrības kopīgās nākotnes alternatīvas, viņi spēs saskatīt, ka aiz saceltā trokšņa un putekļiem slēpjas diezgan cieša vērtību un mērķu kopība. Latvijā ir darbojušās ideoloģiski daudz pretrunīgākas valdības par pašlaik topošo koalīciju," klāstīja Strautiņš.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs aģentūrai BNS uzsvēra – tas, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš uzticējis jaunās valdības veidošanu Dombrovskim, ir normāli un bija prognozējams. "Prezidentam bija pietiekami daudz informācijas, lai nonāktu pie šāda lēmuma. Acīmredzot, runājot ar partijām, viņš izdarīja pareizo izvēli," sacīja Danusēvičs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Bērziņš trešdien nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu Dombrovskim ("Vienotība").