Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Jauno valdību tomēr varētu apstiprināt tikai nākamnedēļ

Balsojums par jaunās valdības apstiprināšanu Saeimā tomēr varētu notikt nākamās nedēļas sākumā – pirmdien vai otrdien, nevis šīs nedēļas beigās, trešdien pēc valdības sēdes žurnālistiem pastāstīja jaunveidojamās valdības premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš informēja, ka jaunās valdības ministru sadalījums faktiski ir nokomplektēts, taču vēl ir iespējamas arī kādas pēdējā brīža izmaiņas. Tomēr konkrētus ministru kandidātus Dombrovskis pagaidām nenosauca. Līdz šīs nedēļas beigām turpināsies darbs, izstrādājot valdības deklarāciju, kuru izvērtēšanai nevalstiskajās organizācijās varētu iesniegt līdz šīs nedēļas beigām.

"Es gribētu pateikt paldies Valsts prezidentam par uzticību, par iespēju veidot Ministru kabinetu. Šīs koalīcijas veidošanas sarunas lielā mērā ir noslēgušās, protams, izvērtēsim iespējas vēl veikt atsevišķus precizējumus, un, es domāju, nākošās nedēļas sākumā, provizoriski otrdien varētu notikt Saeimas balsojums par jauno Ministru kabinetu," teica Dombrovskis.

Ministru kandidatūras premjers trešdien pārrunājis ar Valsts prezidentu, tomēr viņš nevēlējās komentēt izskanējušās ziņas par prezidenta iespējamo vēlmi mainīt atsevišķus ministru kandidātus. Dombrovskis uzsvēra, ka šādi soļi jebkurā gadījumā vispirms būtu jāapspriež partijās un ar pašu prezidentu.

Dombrovskis arī vēlreiz uzsvēra, ka koalīcijai ar 56 balsīm ir pietiekams balsu pārsvars un “tā nav problēma”. Šo balsu skaitu veido trīs partijas un no Zaltera Reformu partijas (ZRP) aizgājušie seši deputāti, ka iespēju sadarboties apliecinājuši sadarbības līgumā ar ZRP. Lai arī opozīcijā palikušie pārstāvji jau paspējuši izteikt prognozes, ka jaunajai valdībai nav gaidāms ilgs mūžs, Dombrovskis atteica, ka tā ir opozīcijas retorika, kādu viņš jau iepriekš vairākkārt dzirdējis.

Dombrovskis būtu gatavs atbalstīt citu partiju iesaisti koalīcijā, ietverot valdībā "atsevišķus bezpartejiskus ministrus", kas bijuši Zaļo un zemnieku savienības piesaistīti, taču Zatlera Reformu partijas "sarkano līniju" dēļ tas neesot iespējams.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu esošajam premjeram Dombrovskim. Valsts prezidents uzskata, ka ilgāka vilcināšanās valdības veidošanā var radīt nopietnu apdraudējumu darbam pie nākamā gada valsts budžeta un citu nozīmīgu lēmumu pieņemšanas.

Līdz ar to pašreizējais koalīcijas modelis, ko veidotu "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zatlera Reformu partija (ZRP), kā arī no ZRP izstājušies deputāti, ir vienīgais, kas pašlaik dod reālu iespēju izveidot valdību. Tajā pašā laikā šāds lēmums neliedz partijām rīkoties, lai piedāvāto modeli uzlabotu, uzsvēris Bērziņš.

11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja "Saskaņas centrs", iegūstot 31 deputāta vietu parlamentā, ZRP ieguva 22, bet seši deputāti no partijas izstājās, "Vienotībai" tika 20 vietu, Nacionālajai apvienībai – 14, bet Zaļo un zemnieku savienībai – 13 deputātu mandātu.