Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā

Vērtēs LVĢMC aizliegumu izmantot meteoradarus

Latvijas iedzīvotājiem, kuri interesējas par laika apstākļiem, izmantojot Latvijas, Lietuvas un Igaunijas meteoroloģisko dienestu radaru informāciju, kopš pirmdienas šāda iespēja ir liegta.

Latvijas meteoradars, kas ļauj apskatīt laika apstākļus online režīmā, līdz 13. oktobrim bija brīvi un bez maksas pieejams Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) mājaslapā. Līdz ar liegumu Latvijas iedzīvotājiem piekļūt valsts radaram LVĢMC lūdza arī Lietuvas un Igaunijas meteoroloģiskiem dienestiem bloķēt piekļuvi saviem radariem no datoriem ar Latvijas IP adresi.

Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvalde pēc lūguma par piekļuves aizliegumu 17. oktobrī slēdza pieeju radaram, tāpat rīkojās arī Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts (IMHI). Viņu interneta mājaslapā turklāt norādīts, ka piekļuve slēgta saskaņā ar abu valstu meteoroloģisko dienestu vienošanos. Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvalde vakar gan atjaunojusi piekļuvi savam radaram.

Sākotnēji LVĢMC priekšsēdētājs Andris Leitass gan centās noliegt, ka būtu lūdzis kaimiņvalstu dienestus par informācijas pieejas bloķēšanu. Viņš teica, ka Lietuvas un Igaunijas meteoroloģijas dienesti ir neatkarīgi un paši tiesīgi izlemt, kā viņiem rīkoties. Tomēr IMHI ģenerāldirektors Jans Sārs norāda, ka viņi tā rīkojušies tieši pēc Latvijas kolēģu lūguma. «Ņemot vērā labo savstarpējo attiecību principus starp pasaules meteoroloģiskajām organizācijām, mūsu institūts apmierināja kolēģu lūgumu liegt Latvijas iedzīvotājiem pieeju Igaunijas meteoroloģiskajiem datiem,» teica J. Sārs. Viņš informēja, ka šāda rīcība pamatojama ar to, ka Latvijas meteoroloģijas centrs ir kļuvis par komercuzņēmumu un no tā atkarīga centra pastāvēšana.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kuras pakļautībā atrodas LVMĢC, nav informēta par centra rīcību. Ministra Raimonda Vējoņa padomniece Maija Pētermane paziņoja, ka ministrija ir lūgusi centru sniegt skaidrojumu par meteoroloģiskā radara darbības nodrošināšanu un informācijas pieejamību.

Centra rīcību vērtēs arī Konkurences padome (KP), kura pēc informācijas iegūšanas un tās izvērtēšanas varēs sniegt viedokli par centra rīcības atbilstību Konkurences likumā noteiktajiem aizliegumiem. KP ārējo sakaru sektora vadītājs Māris Stenders uzsvēra, ka tas var aizņemt ilgāku laiku un visātrākais, kad varēs iepazīties ar izvērtēšanas rezultātiem, būs nākamā nedēļa. Kopš 13. oktobra LVĢMC ir ieviesis jaunu pakalpojumu, proti, meteoroloģiskā radara informāciju par samaksu. Pakalpojums ir pieejams ikvienam, kurš būs ar mieru maksāt. Ir iespēja arī noslēgt līgumu par pakalpojuma izmantošanu.